Anul trecut, Comisia Europeană a emis o directivă prin care interzicea folosirea bicarbonatului de sodiu în prepararea alimentelor din spaţiul comunitar. Dar, pentru români, acest lucru însemna renunţarea la prepararea micilor, produs 100% românesc. Atunci, Asociaţia Română a Cărnii a cerut ca mititeii să fie incluşi pe lista produselor tradiţionale şi, astfel, modul de preparare a lor să fie exceptat de la reglementare.
Acum, după demersurile Asociaţiei, Comisia Europeană a cedat şi va emite, joi, acordul prin care mititeii româneşti să fie preparaţi după reţeta tradiţională, care conţine şi bicarbonat.
Singura condiţie impusă de CE este aceea ca micii tradiţionali să nu fie preparaţi din carne de pui dezosată mecanic, care conţine resturi de piele sau oase.
Patronatele din industria alimentară estimează că în România se consumă anual aproximativ 10.000 de tone de mici. Problema pe care o ridică folosirea bicarbonatului este aceea că, în cantităţi mari, acesta poate ascunde gustul cărnii alterate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!