„Trebuie să ştim că producem extrem de multe gunoaie, doar dacă ne raportăm la cele municipale. Peste 6 milioane de tone ajung în fiecare an la gropile de gunoi. Un alt lucru negativ se referă la cifrele rușinoase la colectare separată şi reciclare deşeuri, pentru că astăzi România reuşeşte ca 12-13% din cantitatea de deşeuri să o trimită în fabricile de reciclare. Şi al treilea lucru la care mă voi referi este legat de gunoiul trimis la groapă. Peste 80% din ceea ce producem ajunge în gropile de gunoi, faţă de 20 şi ceva la sută, media Uniunii Europene. Iar aceste chestiuni la care m-am referit mai devreme pot fi remediate în parte, e adevărat, şi folosindu-ne de Sistemul Garanţie-Returnare, pentru că SGR-ul îşi propune anul acesta să atingă o performanţă de 65%, iar începând cu al treilea an de funcţionare, ţinta pe care am propus-o prin lege este de peste 90%, ţintă dovedită a fi fezabilă de performanţele altor sisteme de garanţie-returnare din Europa”, a spus Fechet, citat de AGERPRES.
Acesta a adăugat că îşi doreşte ca aceste resurse extrem de importante să fie procesate în România, să nu fie exportate în alte ţări, pentru că ele vor genera locuri de muncă, vor genera investiţii şi oportunităţi pentru mediul de afaceri.
„Din acest punct de vedere, venim în sprijinul mediului privat şi, astăzi, am trimis la Monitorul Oficial Ordinul de ministru în care ne propunem să finanţăm cu 220 de milioane de euro, respectiv un miliard de lei, un număr aproximativ 26 de fabrici de reciclare pe care urmează să le finanţăm într-un procent care poate ajunge la 75%. Aşadar 25% capital al beneficiarului şi 75% finanţare pe care o va acorda Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, bani din PNRR. Vom finanţa proiecte într-un interval cuprins între 500.000 de euro şi 8,4 milioane de euro. Discutăm despre operatori economici autorizaţi care desfăşoară cel puţin una dintre următoarele categorii: tratare de deşeuri nepericuloase, tratare de deşeuri periculoase etc.”, a menționat ministrul de resort.
Perioada de implementare a proiectului nu trebuie să depășească data de 30 iunie 2026. Prin intermediul acestui program urmează să fie construite, la nivel național, 26 de fabrici de reciclare a deșeurilor.
Programul „Fabrici de reciclare” este destinat finanțării instalațiilor noi de reciclare a deșeurilor colectate separat pentru reducerea impactului acestora asupra mediului și sănătății populației, reducerea consumului de resurse în scopul promovării dezvoltării economice sustenabile în toate regiunile și atingerii țintelor de reciclare în acord cu Strategia Națională privind economia circulară.
Trimite articolul
Xla reciclare e drept ca nu stam bine deloc, dar zic sa ne uitam si la ce “produce” fiecare tara
kg deseuri generate pe cap de locuitor pe an
Austria 835
Norway 799
Luxembourg 793
Denmark 769
Belgium 755
Switzerland 704
Iceland 659
Ireland
(2020) 644
Cyprus* 633
Finland 630
Germany 620
Malta 611
Czechia 570
France* 565
Montenegro** 515
Netherlands 515
Portugal 513
Slovenia 511
Slovakia 497
Italy 495
Lithuania 480
Spain** 472
Latvia 461
North Macedonia** 459
Croatia 447
Bulgaria 445
Serbia 442
Sweden 418
Hungary 416
Turkey** 416
Estonia 395
Poland 362
Albania 311
Romania* 302
Kosovo 270
oare deseurile care se “recicleaza” la noi ca si haine second hand, combustibil pentru fabricile de ciment sau pur si simplu mafia gunoaielor, se pun ca rata de reciclare mai buna la cei care ni le trimit?🤔 neocolonialismul si prosteala verde sa traiasca.
-
După mintea ta, să nu construim fabrici de reciclare/ardere gunoaie fiindcă alții au mai multe gunoaie pe cap de locuitor ? Lăsăm totul pe câmp, nu ?
-
nu sunt eu responsabil de ceea ce intelegi tu dintr-un text. mai incearca o data. incepe cu prima propozitie. si apoi raporteaza si tu efectele secundare pe care le-ai observat la tine, deoarece
“Prin raportarea reacțiilor adverse post-imunizare este posibilă identificarea rapidă de noi informații referitoare la siguranță.Pacienții/persoanele vaccinate și profesioniștii din domeniul sănătății sunt rugați să completeze formularele de raportare cu date cât mai complete disponibile la momentul raportării (ex. denumire vaccin, număr lot, data vaccinare – prima doză/a doua doză etc.).”
-
Ati inebunit iar cu vaccinul? Ce legatura are cu gunoaiele si reciclarea? In alta ordine de idei, nu va faceti griji, se vor gasi destui sa fure toate fondurile indiferent cat de mari sunt. Si bineinteles, nu se va face mare lucru, doar cat sa poata justifica sumele. La fel ca si garantia de 50 bani la PET-uri. E praf in ochi si prada la buzunarele oamenilor, in cea mai mare parte.
-
daca nu e de la vaccin, atunci de la ce e? la analfabetismul functional ma refer(eam).
-
-
-