Ședința de luni, 6 august, care a abordat acest subiect, a avut loc la sediul Ministerului Educației, și au participat reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor, ai Ministerului Justiției, ai Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, ai Ministerului Afacerilor lnterne și ai Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați. În cadrul ședinței au fost analizate următoarele:
- cadrul legal aplicabil soluționării sesizărilor care vizează fapte de hărțuire sexuală/ agresiune sexuală
- modificările legislative care se impun și care trebuie să aibă caracter general și să fie aplicabile tuturor entităților publice
Discuțiile s-au concluzionat cu necesitatea promovării unei reglementări generale, care să se aplice instituțiilor de învățământ public și privat, adică întregului sistem național de educație, precum și tuturor instituțiilor publice.
În urma acestei posibile reglementări, trebuie să existe un cadru legal propice pentru soluționarea reclamațiilor de hărțuire/agresiune sexuală, alături de măsuri eficiente de protecție a persoanelor vulnerabile din toate mediile de învățământ.
Momentan, prevederi care vizează hărțuirea sexuală există doar în domeniul muncii, prezente în „Metodologia privind prevenirea şi combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă”.
Ministerul Educației transmite că reglementarea generală preconizată trebuie să vizeze următoarele:
- prevenția
- cooperarea interinstituțională – pentru descoperirea la timp a tuturor actelor/faptelor care pot constitui o amenințare la adresa libertății fizice și psihice, a dezvoltării armonioase a fiecărei persoane și a tuturor celor implicați în procesul educațional
- conștientizarea și accesarea mijloacelor de protecție
Instituțiile în care există reclamații de hărțuire sexuală ar avea următoarele obligații în noua legislație:
-
„Examinarea și soluționarea sesizării care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura petentului, în măsura în care aceasta conține indicii referitoare la comportamente neconforme, respectiv hărțuire/agresiune sexuală.
-
Analizarea sesizării formulate fără asumarea identității de către comisia de la nivelul instituției/autorității, în condițiile Hotărârii de Guvern nr. 970/2023, care se va aplica tuturor instituțiilor/ autorităților publice/entităților publice. Ulterior analizei, se întocmește un raport prin care este sesizată comisia de cercetare disciplinară, dacă rezultă elemente referitoare la existența unei posibile abateri disciplinare.
-
Transmiterea sesizării spre competentă soluționare organelor de cercetare penală, în situația în care aceasta cuprinde informații cu privire la elemente ale faptelor de agresiune sexuală sau hărțuire sexuală, exercitarea abuzivă a funcției în scop sexual prevăzute de Codul penal.
-
Definirea, în mod explicit, a hărțuirii sexuale astfel cum este reglementată de Hotărârea Guvernului nr. 970/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea şi combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă”
Urmează ca Ministerul Educației să organizeze o dezbatere alături de reprezentanții federațiilor naționale studențești, reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor și ai Consiliului de Etică și Management Universitar, cu scopul armonizării legislației propuse cu privire la cazurile de hărțuire sexuală în mediul academic și stabilirea unor măsuri de prevenție.
Trimite articolul
XAcum 20 de ani a fost un caz in Facultatea de Medicina cand un profesor oferea unei studente nota mai buna in schimbul sexului. A fost un scandal mare si nu prea s-a intamplat nimic. Chiar banuiesc ca fata a fost ulterior data afara din facultate. Copilul profesorului era si el profesor.
La romani, hotii sunt protejati si alesi in functii.
Aceiasi romani voteaza hoti de 34 de ani.
Romanii si hotii = love
Nu stiu prin ce mecanism ar putea functiona, dar in opinia mea simpla montare la nivelul tuturor universitatilor a unui sistem integrat de distributie a ortezelor de coada si urechi de pisica ar fi suficienta ca sa elimine tot acest fenomen de hartuire sexuala.
-
la multi ani, motane!(pentru ieri)
Ce sa zic… Asta este marea problemă, altele nu sunt.