„Semnarea contractului educațional NU afectează exercitarea drepturilor părintești!
Conform ROFUIP,
- Unitățile de învățământ încheie cu părinții sau reprezentanții legali/elevii majori, în momentul înscrierii beneficiarilor primari în registrul unic matricol, un contract educațional, în care sunt înscrise drepturile și obligațiile reciproce ale părților, conform prevederilor legale în vigoare.
- Prin hotărâre a consiliului de administrație, la contractul educațional pot fi adăugate și alte clauze, a căror natură nu poate afecta interesul superior al beneficiarului primar în funcție de specificul fiecărei unități și după consultarea consiliului reprezentativ al părinților/reprezentanților legali, prin act adițional semnat de ambele părți.
Această afirmație nu îi aparține ministrului educației! Informația a apărut pe rețele sociale și nu provine din surse oficiale”, transmite Ministerul Educației într-o postare pe Facebook.
Postarea eronată de pe grupul FNP spunea că ministra educației Ligia Deca a declarat că „pe perioada contractului educațional, autoritatea tutelară asupra elevului nu mai aparține părinților”.
Despre contractul educațional
Începând cu anul școlar 2024-2025, părinții și directorii școlilor sunt obligați să semneze contractul educațional, care este valabil pe durata unui ciclu de învățământ. Acesta este semnat doar la intrarea elevilor în clasele pregătitoare, a V-a și a IX-a.
Refuzul semnării contractului educațional poate duce la o amendă între 1000 și 5000 de lei.
Printre obligațiile părinților se numără asigurarea unei ținute decente a elevilor, să participe la ședințele cu părinții online sau fizic, să își exprime acordul cu privire la prelucrarea datelor personale, conform normelor europene. Alte noi prevederi, adăugate în ROFUIP 2024, pe care trebuie să le respecte părinții sunt să își exprime acordul în situația în care copilul are nevoie de consiliere școlară și să achite orice fel de distrugere a bunurilor școlii cauzată de elev.
Contractul educațional poate fi consultat aici.
Trimite articolul
XPentru ce se mai cere acordul dacă persoana este obligată prin lege să îl dea, altfel fiind amendată? E de-a dreptul aberant.
-
De ce a apărut acum acest contract care pina in 89 nu a existat și nici după 89 . Apariția și obligativitatea sa care încalcă un drept constituțional și moral post pandemie ridica semne de întrebare avind in vedere abuzuri din timpul pandemiei cînd cadrele didactice erau obligate să se vaccineze pentru a intra la ore
Cum sa semnez un contract cu cei pe care ii platesc?
Cum sa imi dau consimtamantul la un contract daca nu sunt de acord?
Niciodata!
Deschide calea spre abuzuri, vaccinare fortata si altele.
Statul face un abuz colosal si isi arata fata satanista.
Sa fim uniti!