A fost declarată epidemie de rujeolă în România, după ce Ministerul Sănătății a anunțat public că un număr mare de copii se află pe secțiile spitalelor de boli infecțioase și pediatrie din țară. Cei de la ministerul de resort vor să încurajeze imunizarea copiilor de până la un an.
„Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.
În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe.
De asemenea, Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.
Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.
Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, transmite Ministerul Sănătății.
Și Ministerul Sănătății din Republica Moldova a atenționat public, încă de ieri, că un caz de rujeolă a fost depistat pe teritoriul țării, la un copil de trei ani din orașul Soroca, revenit recent din Federația Rusă.
Conform anunțului public făcut de Ministerul Sănătății din Republica Moldova, „s-a constatat că atât copilul, cât și persoanele cu care a contactat nu au fost vaccinate împotriva rujeolei. Părinții minorului au solicitat asistență medicală după apariția simptomelor caracteristice bolii. Copilul a beneficiat de tratamentul corespunzător.”
Rata de vaccinare în Republica Moldova, în rândul copiilor care au împlinit un an este mai mare decât în România, de 84,2%.
Ce este rujeola
Rujeola este o boală infecțioasă foarte contagioasă, produsă de virusul rujeolic. Boala se transmite de la om la om și are un grad de contagiozitate de 95%.
Calea de transmitere a bolii este respiratorie, prin picături de salivă, strănut sau tuse. Contagiozitatea este foarte ridicată, întrucât aproximativ 95% dintre persoanele neimunizate anterior vor dezvolta boala. Din punct de vedere clinic, de când omul ia virusul și până la manifestare durează aproximativ 10-12 zile. Perioada de manifestare clinică este caracterizată prin febră, frisoane, cefalee și dureri musculare, însoțite de o stare de epuizare, și alte simptome precum: rinoree (nas curgător), odinofagie (durere la înghițire), disfonie (răgușeala – alterarea calității vocii), tuse, conjunctivita bilaterala, care conferă copilului aspectul „ochi plânși”, greață, vărsături, diaree.
Înainte cu câteva zile de apariția erupției, apare semnul Koplick care este tipic pentru rujeolă și constă în apariția de mici leziuni albicioase (asemănătoare grăunțelor de gris), localizate pe partea interioara a obrazului, în dreptul premolarilor. Totodată, medicii spun că pot fi constatate manifestări neurologice și chiar stări de iritabilitate.
În prima zi de boală, erupția apare la nivelul feței și gâtului, în a doua zi se extinde la nivelul trunchiului, iar în a treia zi afectează mâinile și picioarele. Erupția în acest caz este sub formă de eritem.
Rujeola la adult poate fi mai severa decât la copil și se asociază mai frecvent cu pneumonie și afectare hepatică. Rujeola la gravidă, dacă apare în primele 3 luni de sarcină, poate uneori determina malformații, avort spontan sau moarte fetală în uter, dar și risc mare de a dezvolta pneumonie rujeoloasă. Rujeola la imunodeprimat are o evoluție extrem de severă, frecvent letală.
De asemenea, pacientul trebuie izolat timp de 5 zile de la debutul erupției, iar contacții supravegheați.
Nu există o terapie specială pentru rujeolă, așa că se folosește una pentru simptome. În encefalita acută postrujeolică se recomandă terapie cortizonică, asociată cu imunoglobuline standard. Tratamentul cu antibiotice este recomandat în caz de suprainfecție bacteriană.
Cea mai utilă prevenție este vaccinarea antirujeolă, care face parte din programul național de vaccinare din România și este reprezentată de un vaccin cu virus viu atenuat ce asigură o protecție de 90-95%. Prima doza se aplică în jurul vârstei de 1 an, urmată de un rapel la vârsta de 6-7 ani (la intrarea la scoală). Vaccinarea antirujeolică utilizată în primele 72 de ore după contactul cu un bolnav de rujeolă poate preveni apariția bolii sau duce la o forma ușoară a acesteia. Vaccinul este contraindicat în sarcină și la pacienții imunodeprimați.
Trimite articolul
XBravo domnule ministru !
Declarati epidemie daca nu aveti programe nationale de vaccinare eficiente ,iar celebrii specialisti antivaccin care educa “mesele” si se pricep ,am ajuns sau am ramas ” africanii” Europei .Felicitarii !
Aveti incredere cu ce-i vor injecta? Ceva nou? Ceva cu chestii extra?
Ai paranghelie mincinoasa?!