Inițial, analizele făcute de DSP Constanța arătau depășiri ale concentrației de Escherichia coli (E.coli) în apa de la Eforie Nord – de câteva mii de unități –, dar și în Mamaia și Năvodari. Reprezentanții aceleiași direcții precizau ulterior că nu există motive de panică, iar acum același lucru îl transmite și Institutul Național de Sănătate Publică, aflat în subordinea directă a Ministerului Sănătății.
„În cadrul monitorizării zonelor de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre din România, valorile indicatorului microbiologic E.coli analizat au prezentat creșteri sporadice peste norma stabilită. Clasificarea apelor de îmbăiere se efectuează utilizând datele de monitorizare pe parcursul ultimilor 4 ani, nu la valorile determinate la fiecare monitorizare. Aceste creșteri nu au fost constante (timp mai multe zile) și nu se încadrează în «situație anormală» și nici în situația de «poluare pe termen scurt», pentru că valorile din ziua următoare creșterii s-au încadrat în valori normale. Creșterile valorile indicatorilor microbiologici au fost punctuale și disparate în timp, motiv pentru care nu a fost emisă recomandarea de a interzice scăldatul în acele zone”, precizează reprezentanții INSP.
Ar putea fi o „contaminare fecală de origine umană sau animală”
Potrivit informării, nivelul de E.coli în apă este determinat prin analize de laborator. Potrivit HG 546/2008 privind gestionarea calităţii apei de îmbăiere, un nivel de până la 250cfu/100 ml înseamnă „calitate excelentă”, unul de până la 500cfu /100 ml înseamnă „calitate bună”, iar unul de peste 500cfu/100 ml însemnă „calitate satisfăcătoare”.
„Prezența E.coli în apa potabilă și apa de îmbăiere denotă „o contaminare fecală de origine umană sau animală – deversări de ape reziduale accidentale din diverse surse: canalizări defecte, terenuri agricole, ferme de animale, plaje insuficient întreținute”, mai precizează INSP.
Pe de altă parte, reprezentanții institutului țin să amintească de diferențele dintre apa de îmbăiere și cea de consum. Pentru aceasta din urmă nivelul trebuie să fie de „0 cfu/mL” pentru a nu produce îmbolnăviri. Cum apa de îmbăiere este, de obicei, înghițită doar accidental și în cantități foarte mici, „riscul de îmbolnăvire presupus de prezența E. Coli în apa de îmbăiere este redus, față de prezența microorganismului în apa potabilă”. Totuși, specialiștii vor continua să monitorizeze situația de la Marea Neagră.
„Pentru a controla situația apărută se face monitorizarea microbiolgică cu frecvență mărită și completarea analizelor cu cele fizico-chimice. Specialiștii din cadrul INSP vor realiza o analiză în dinamică a calității apei de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre, în colaborare cu specialiștii din cadrul Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină «Grigore Antipa», pentru a depista cauzele care au generat această situație”, mai precizează aceștia.
Recomandări
Cu această ocazie, INSP prezintă și câteva „recomandări pentru populație pentru prevenirea posibilelor îmbolnăviri asociate acestor concentrații crescute de E.coli în apa de mare”:
- Evitarea ingestiei apei și a scufundărilor cu capul sub apă pentru a nu favoriza pătrunderea apei pe nas sau urechi;
- Îmbăierea doar în zonele amenajate și monitorizate unde se afișează calitatea apei de îmbăiere. Este indicat să facă duș după îmbăiere;
- Utilizarea corectă a grupurilor sanitare și spălatul pe mâini după folosire
- Respectarea normelor generale de igienă;
- Consumul de apă potabilă doar din surse sigure, monitorizarea calităţii; apei potabile fiind asigurată și de către producător/distribuitor.
Nu ar fi prima dată când se exagerează cu poluarea de la Marea Neagră
Nu cu foarte mult timp în urmă, existau noi avertizări cu privire la „poluarea” din Marea Neagră. Atunci, era vorba de poluarea produsă de distrugerea barajului de la Kahovka, din Ucraina. Specialiștii precizau că singurele pericole din mare sunt pe malurile din țara vecină, din moment ce eventualele bacterii și virusuri nu ar rezista prea mult în apă.
Trimite articolul
XMda, e normal pentru Romania sa avem “plutitori” in apa. E traditional in perioada asta. Toaletele costa cativa lei, iar majoritatea romanului e pe ieftineala. Ce poate fi mai ieftin decat sa te usurezi discret in apa? Sau toaletele sunt prea departe, 100 de metri e mult cand ai burdihanul plin de la all inclusive.
Atunci cand rom^nii intra in apa, nivelurile de e-coli din Marea Neagra cresc dar toaletele raman pe mal. Deci de aia apar cresteri sporadice ale nivelurilor de e-coli in Marea Neagra.
cea mai maro mare. iex. mai bine dau mai putini bani pe o saptamana in grecia, cu avionul si stiu o treaba.
Deci daca asa sta treaba, n-are vreun sens sa mergi la mare. Daca nu iei e.coli din apa, iei de la vreun restaurant 😀 Mai stam putin si apare articolul cu descoperirile teribile ale sanepidului din restaurantele de pe litoralul romanesc 😉 An de an aceeasi poveste.