În urma procesului de descentralizare, ar urma să rămână în managementul Ministerului Sănătăţii doar 66 de unităţi sanitare – 23 de institute publice, 11 spitale clinice judeţene de urgenţă (din centrele universitare), nouă spitale clinice municipale de urgenţă (din centre universitare), opt spitale cu profil de psihiatrie şi 15 spitale monospecialitate.
Programele naţionale de sănătate vor rămâne în atribuţia Ministerului Sănătăţii, care le va finanţa în continuare. Managerii spitalelor trecute în administrarea autorităţilor locale nu vor mai avea nevoie de numire cu avizul ministerului. În schimb, Ministerul Sănătăţii va da aviz pe schimbările de structură ale spitalelor (reducere sau mărire al numărului de paturi).
Procesul de descentralizare va duce la creşterea autonomiei din punct de vedere managerial. Prin descentralizare, comunităţile locale vor putea investi în infrastructura spitalelor, plăti suplimentar medicii sau atrage fonduri europene.
“Descentralizarea reprezintă în acest moment, pentru România, una dintre soluţiile de eficientizare, dar şi de asigurare a transparenţei decizionale. Ministerul Sănătăţii va păstra răspunderea asupra sănătăţii publice, va elabora strategii şi politici de sănăatte publică, însă va ceda rolul de administrator către autorităţile administraţiei publice locale. Descentralizarea ar putea reprezenta şi o soluţie pentru atragerea de fonduri suplimentare, pentru că autorităţile locale pit accesa fonduri structurale“, a declarat Attila Cseke.
Attila Cseke a declarat că descentralizarea se va realiza numai după egalizarea tarifelor pe caz ponderat. Ministrul a dat exemple de diferenţe de tarif pe caz ponderat – în spitale orăşeneşti – unul are 1.075 lei pe pacient, iar altul 1.552 lei, în spitalele judeţene din centre universitare – unul are 1.380 lei, altul 1.417 lei, iar în spitalele municipale – diferenţa de la 1.242 lei la 1.621 lei.
Potrivit reprezentanţilor ministerului, procesul de descentralizare nu va duce la disponibilizări în cadrul personalului medical, urmând însă să fie analizată situaţia personalului TESA şi administrativ.
Procesul de descentralizare a sistemului sanitar a demarat în această săptămână prin identificarea unităţilor sanitare ineficiente şi reorganizarea acestora, concomitent cu reducerea numărului de paturi şi a personalului administrativ. Trei echipe ale Ministerului Sănătăţii, conduse de către secretarii de stat, se află în teritoriu pentru a analiza structura organizatorică a fiecărei unităţi sanitare în parte şi a face o evaluare pe baza acestor date.
“Am spus-o şi o mai repet, ministrul Sănătăţii nu va reuşi niciodată să fie administratorul a peste 400 de unităţi sanitare şi nici nu este rolul său acesta“, a declarat ministrul Sănătăţii.
Sursa: NewsIn
Citiți principiile noastre de moderare aici!