Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că măsura de reducere a TVA-ului se va lua după ce se va face o evaluare a efectului reducerii taxelor la pâine, măsură care a fost implementată de la 1 septembrie.
„Pentru bugetul anului 2014 nu discutăm, pentru că implicaţiile sper să nu mai fie asupra bugetului dacă scădem TVA la carne. Anul acesta într-adevăr au fost implicaţii pentru că există acea neîncredere odată cu reducerea TVA. Se reduce TVA de la 24% la 9%. Obiectivul pe care l-a avut FMI, şi e normal, pentru a nu schimba indicatorii macroeconomici ai României, a fost ca încasările la bugetul de stat să fie cel puţin aceleaşi. După o perioadă, să zicem un an, se va face o evaluare dacă efectul reducerii TVA la pâine a fost benefic, în sensul că s-a redus preţul pâinii, că am salvat acele societăţi, am salvat locuri de muncă, dar am avut şi încasări cel puţin egale la bugetul de stat. Dacă toate aceste lucruri sunt corecte, atunci putem să reducem TVA şi la alte produse”, a explicat Daniel Constantin.
Săptămâna trecută, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, a anunțat că TVA-ul va scădea la 9 procente și în sectorul cărnii, cel mai probabil în 2014. Irimescu a declarat că evaziunea pe TVA în domeniul cărnii și produselor din carne a fost de 230 milioane de euro, în 2011.
Citiți principiile noastre de moderare aici!