„După discuţii foarte aplicate cu celelalte autorităţi din România care au atribuţii directe în implementarea acestor drepturi şi obligaţii ale reţelelor de socializare, în speţă ANCOM şi AEP, în urma sesizărilor pe care le-am transmis mai departe către platformele Meta şi TikTok, am primit un raport în care este evidenţiat faptul că astăzi, în România, au fost identificate zeci de conturi care reprezintă mai multe reţele organizate care încearcă să obţină conţinut ilegitim pentru a promova un anumit candidat la aceste alegeri prezidenţiale şi parlamentare.
În momentul de faţă, toate aceste conturi au fost blocate. Au fost identificate aceste reţele care, în integralitatea lor, au fost blocate. Vorbim în cazul fiecărui avatar de cont de alte zeci sau sute de conturi, aflate în spatele acelui cont. În momentul de faţă, continuă investigaţia, pentru că au fost făcute zeci de reclamaţii”, a spus ministrul, într-o conferinţă de presă susţinută, joi, la Palatul Victoria.
El i-a îndemnat pe toţi cei care constată existenţa pe reţelele de socializare a unor astfel de conturi să le raporteze către Ministerul Cercetării şi Digitalizării (prin platfoma nofake), precum şi către Autoritatea Electorală Permanentă.
Ministrul a precizat că investigaţia continuă la nivelul Meta şi că în cursul zilei va solicita instituţiilor abilitate să intervină, să ceară IP-uri şi să îi identifice pe administratorii reţelelor, astfel încât aceste reţele să poată fi destructurate. El a apreciat că o parte dintre aspectele identificate de către cei de la Meta sunt inclusiv de competenţa Parchetului.
Ministrul Digitalizării a precizat şi ce acţiuni se derulau de către respectivele reţele.
„Prima dată fac referire la conţinut inautentic. Foloseau nume fictive, care de fapt nu există. Foloseau, promovau anumiţi candidaţi, promovau hate speech împotriva altor candidaţi. Şi promovau un conţinut inautentic, care era creat inclusiv cu instrumente de inteligenţă artificială. Este de competenţa autorităţilor să stabilească graniţa dintre conţinut ilegitim şi inautentic şi conţinut ilegal. Vorbim despre acţiune care, în funcţie de gravitatea situaţiei, poate fi încadrată în sancţiune pur electorală sau chiar în zona de infracţiune.
Dar asta vor stabili autorităţile competente. Nu stabilim noi lucrul ăsta la Ministerul Cercetării şi Digitalizării”, a afirmat Ivan.
Ministrul a explicat că plângerile primite la minister „au vizat toţi candidaţii pentru a fi verificaţi”, dar, în momentul de faţă, „nu toţi candidaţii” au folosit aceste practici.
Trimite articolul
XMinisterul… Adevarului.😂🤣😂🤪
Ajungem ca in Anglia? Arestati pentru postari?