Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat joi seară o hotărâre prin care abilitează ministerele Educației și Sănătății să modifice ordinul comun care reglementează desfășurarea cursurilor școlare. Va fi eliminată cerința conform căreia cel puțin 60% din angajații unei unități de învățământ trebuie să fie vaccinați pentru ca orele să se desfășoare față în față, în localitățile unde rata de infectare cu coronavirus trece de 3/1000 de locuitori.
Potrivit autorităților naționale, școlile vor putea ține cursuri față în față în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor destinate pacienților Covid-19 este de cel mult 75%. Doar dacă se trece de acest prag, școlile din județul respectiv trec în sistem online. Raportarea ar urma să fie făcută săptămânal, la nivel județean, în ziua de joi. Informațiile vor servi drept referință pentru a aplicarea scenariului din prima zi a săptămânii următoare.
Tot în hotărâre se arată că orele se vor suspenda pentru 10 zile la apariția a trei cazuri confirmate pozitiv într-o clasă, față de un caz cum este acum. Hotărârea completă, AICI.
Ce spune ministrul Educației
Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat pentru HotNews.ro că de luni, când începe semestrul al doilea, toate școlile și grădinițele din România ar putea fi deschise cu prezență fizică, în baza noului ordin care urmează să fie adoptat.
„Atunci când numărul cazurilor va crește atât de mult, înseamnă că avem un semnal de alarmă puternic și atunci într-adevăr trebuie să faci tor posibilul să micșorezi transmiterea virusului. Aceste explicații au fost aduse în discuție de către Ministerul Sănătății, iar Ministerul Educației le-a agreat. Rata de vaccinare a fost un indicator util până acum deoarece a stimulat vaccinarea în rândul personalului din educație. Acum însă, dată fiind specificitatea Omicron, care din păcate afectează și persoanele vaccinate, sunt alte condiții care necesită măsuri adecvate”, a afirmat ministrul Educației.
Cîmpeanu consideră această soluție ca fiind „mai bună”, spunând că era greu de explicat de ce o școală cu o rată de vaccinare de 58% nu putea funcționa, comparativ cu o școală în care rata era 60%.
Gradul de ocupare a paturilor Covid-19 în județ a fost introdus drept indicator pentru că „este important să nu existe presiune asupra sistemului medical și să nu se creeze blocaje cu privire la capacitatea de spitalizare”, a mai explicat ministrul.
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!