Ministrul Finanțelor a venit singur la DNA, vineri seară, în jurul orei 18.00. Primele informații, obținute de Mediafax de la surse din rândul anchetatorilor, arată că Darius Vâlcov este audiat într-un dosar în care are calitatea de suspect, alături de alte două persoane.
Aceleași surse au mai precizat că ministrul este audiat în legătură cu fapte comise în calitatea de primar al municipiului Slatina.
Darius Vâlcov a avut două mandate de primar în orașul Slatina, în perioada 2004-2012, fiind ales pe listele PDL. În martie 2012, el și-a dat demisia din PDL, fiind eliberat din funcția de primar printr-un ordin al prefectului. În 10 iunie 2012, el a fost reales primar.
În decembrie 2012, a devenit senator de Olt din partea PSD.
În perioada august-decembrie 2014, Vâlcov a fost ministru delegat pentru Buget. Ocupă funcția de ministru al Finanțelor Publice din decembrie 2014.
UPDATE. Ministrul Finanțelor, acuzat de trafic de influență.
Darius Vâlcov este acuzat de trafic de influenţă, fiind suspectat că, în calitate de primar al oraşului Slatina, ar fi intervenit în favoarea unui om de afaceri în atribuirea unor contracte.
La ieșirea de la audieri, Darius Vâlcov le-a declarat jurnaliştilor că se consideră nevinovat şi că nu a luat mită.
În cursul anului 2009, administratorul unei societăţi comerciale l-a contactat pe Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, judeţul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante, în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20 la sută din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări, potrivit unui comunicat al DNA.
Astfel, în luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul “Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt”, având ca beneficiar final SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) “Oltul” (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apă şi canalizare, în aria de implementare a proiectului “Extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Olt”.
În cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele “Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava”, “Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina” şi “Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt”, se mai arată în documentele anchetatorilor.
Procurorii DNA au arătat că pentru derularea procedurilor de licitaţie, membrii comisiei au procedat la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri, în mod abuziv, la îndemnul lui Vâlcov. Astfel firma omului de afaceri a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului “Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”.
În urma unei înțelegeri între administratorul societăţii şi fostul primar al Slatinei sumele de bani urmau să fie remise către Darius Vâlcov, în numerar, în lei, şi numai la sediul firmei, mai transmit anchetatorii. Astfel, începând cu luna decembrie 2010, Vâlcov s-a deplasat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, arată DNA, remiterea fiind realizată atunci când contractantul Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii.
Plățile s-au oprit la jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente în cadrul firmei. Anchetatorii arată că în acest context, Darius Vâlcov a l-a pus pe administratorul firmei în legătură cu o persoană dintr-o funcție de conducere din cadrul primăriei. Aceasta, fiind informată de înțelegerea existentă între cei doi, a decis ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, pentru a disimula proveniența ilegală a banilor. Astfel au fost încheiate trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca societatea respectivă să presteze vreun serviciu.
Potrivit anchetatorilor, în urma înțelegerii cu omul de afaceri, Vâlcov a primit aproximativ 2 milioane de euro, în perioada 2010-2013, o parte din bani fiind primiți în mod direct, iar suma de 2.480.000 lei, prin intermediul unor firme.
Anchetatorii mai transmit că transferul sumelor s-a realizat prin intermediul unor persoane față de care se desfăşoară acte de urmărire penală, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive pentru a disimula provenienţa şi destinaţia reală a sumelor de bani.
Sursa: Mediafax
Citiți principiile noastre de moderare aici!