„Azi, în România, finanţarea spitalelor suferă de o oarecare incorectitudine, spitale cu acelaşi grad de competenţă, dar din zone diferite, neprimind aceleaşi fonduri. Cred că înainte de descentralizare trebuie să dăm o şansă egală tuturor autorităţilor locale, să dăm finanţare corectă tuturor spitalelor”, a spus Attila Cseke.
Oficialul a precizat că trei echipe ale Ministerului Sănătăţii se află în teren pentru a analiza situaţia tuturor spitalelor, iar în urma acestei analize vor fi recalculate fondurile destinate unităţilor sanitare. Legat de descentralizare, ministrul Sănătăţii a menţionat că, după ce spitalele vor fi trecute în administrarea autorităţilor locale, acestea din urmă vor putea schimba conducerea unităţilor, prin organizarea de concursuri.
„Sunt în România 439 de spitale, cu 439 de manageri, este un sistem care nu acceptă o eficienţă în coordonarea activităţii acestora. Un ministru nu poate conduce atâtea persoane(…) Prin descentralizare, schimbarea conducerii spitalelor va o decizie a autorităţilor locale, pe baza unui concurs”, a subliniat Cseke.
Potrivit ministrului Sănătăţii, termenul limită de realizare a procesului descentralizării în domeniul sanitar este 1 iulie 2010.
Attila Cseke a vorbit sâmbătă, la Giurgiu, şi despre un proiect al Ministerului Sănătăţii, privind introducerea unui sistem informatic, în următorii ani, aceasta presupunând şi emiterea de carduri electronice de sănătate. „Trebuie să implementăm un sistem informatic în domeniul sănătăţii, iar o componentă o constituie cardul electronic de sănătate. Va fi un ajutor important pentru sistemul medical pentru că oferă date cu privire la bolile pacientului cât şi tratamentele aplicate. Adică, acest card va conţine toate informaţiile respective”, a mai spus Cseke.
Ministrul Sănătăţii a făcut sâmbătă o vizită de lucru la Giurgiu, a mers la Spitalul Judeţean de Urgenţă, iar ulterior a purtat discuţii cu autorităţile judeţene şi cadrele medicale giurgiuvene.
Sursa: NewsIn
Citiți principiile noastre de moderare aici!