Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că Lucescu este cea mai bună soluţie pentru a duce prima reprezentativă la nivelul superior.
Noul selecţioner a semnat un contract valabil pe doi ani, iar obiectivul este calificarea la Cupa Mondială organizată în 2026 de Statele Unite ale Americii, Mexic şi Canada.
La rândul său, Mircea Lucescu (79 de ani), liber de contract după despărţirea de Dinamo Kiev din 3 noiembrie 2023, a afirmat că ştie că se angajează la un lucru extrem de dificil, dar a precizat că a fost convins de „dragostea faţă de fotbal” şi pentru că simte că are o „obligaţie” faţă de fotbalul românesc.
Lucescu a mai condus prima reprezentativă a României în urmă cu 38 de ani. În primul său mandat, care s-a întins între 1 noiembrie 1981 şi 2 octombrie 1986, România a disputat 57 de meciuri, obţinând 24 de victorii, 15 înfrângeri şi 19 egaluri.
În cariera sa, Lucescu a antrenat formaţiile Corvinul Hunedoara, reprezentativa României, Dinamo Bucureşti, Pisa, Brescia, Reggiana, FC Rapid Bucureşti, Inter Milano, Galatasaray Istanbul, Beşiktaş Istanbul, Şahtior Doneţk, Zenit Sankt Petersburg, reprezentativa Turciei şi Dinamo Kiev.
În palmaresul său figurează 1 Supercupă a Europei (Galatasaray), 1 Cupă UEFA (Şahtior Doneţk), 9 titluri ale Ucrainei (8 cu Şahtior şi 1 cu Dinamo Kiev), 2 titluri ale României (Dinamo şi Rapid), 2 titluri ale Turciei (Galatasaray şi Beşiktaş), 1 Supercupă a Rusiei (Zenit), 7 Cupe ale Ucrainei (6 cu Şahtior şi 1 cu Dinamo Kiev), 8 Supercupe ale Ucrainei (7 cu Şahtior şi 1 cu Dinamo Kiev), 3 Cupe ale României (2 cu Dinamo şi 1 cu FC Rapid) şi 1 Supercupă a României (FC Rapid).
Antrenorul formaţiei Farul Constanţa, Gheorghe Hagi, a fost desemnat, la 24 iulie, prima opţiune pentru postul de selecţioner al echipei naţionale a României de către Comisia Tehnică a Federaţiei Române de Fotbal. De la acel moment, conducerea FRF a discutat cu Gheorghe Hagi condiţiile preluării conducerii tehnice a primei reprezentative.
Ulterior, la 29 iulie, Hagi a refuzat postul de selecţioner el transmiţând prin intermediul unui comunicat de presă că decizia a luat-o ca urmare a unor condiţii impuse de FRF, dar şi a proiectului început la Constanţa.
Federaţia Română de Fotbal a anunţase la 22 iulie, pe site-ul oficial, încheierea colaborării cu selecţionerul Edward Iordănescu, după ce prelungirea contractului scadent la finalul acestei luni nu a mai fost posibilă, cele două părţi nereuşind să ajungă la o înţelegere.
În mandatul lui Edward Iordănescu, echipa naţională a înregistrat, în 28 de partide, 10 victorii, 10 rezultate de egalitate şi 8 înfrângeri.
După o campanie în Liga Naţiunilor, în 2022, care a reprezentat o etapă de pregătire a preliminariilor pentru EURO 2024, FRF a decis continuarea colaborării cu Iordănescu, iar în campania de calificare pentru turneul final din Germania echipa naţională a încheiat pe primul loc, neînvinsă, şi cu doar 5 goluri primite în cele 10 partide.
La turneul final al EURO 2024, sub conducerea lui Edward Iordănescu, România a câştigat grupa, depăşind Belgia, Slovacia şi Ucraina. În primul meci al turneului final, tricolorii au reuşit cea mai categorică victorie din istoria participărilor la turneele finale, mondiale şi europene, învingând Ucraina cu scorul de 3-0
Trimite articolul
XBaftă NEA MIRCEA ! A avut rezultate cu gen ciresarilor ! Chiar scoruri de pomină 🙂 BTW : e adevarat ca aia (bastanii îl caută pi puiu da nu răspundea la tell )
NOROC Mirciulica 🙂
INSTALAT DREPT, NU STRAMB!
CENZUUUURAAAA
seamana la tegument cu nicolae phoenix covaci
Cu lucescu nostru-n frunte, vom manca batai mai multe.
Lucescu pe care-l stim cu totii nu ar fi dat mana cu Burleanu.