„Cu ajutorul și binecuvântarea Părintelui ceresc, începem noul an școlar 2022-2023, perioadă rânduită pentru pregătirea didactică, intelectuală, religioasă și morală a copiilor și tinerilor neamului nostru românesc, creștin-ortodox.
Instituție fundamentală a devenirii noastre, școala a însemnat și înseamnă cunoaștere, știință, cultură, spiritualitate, respect față de valorile și tradițiile statornicite de înaintași, loc și locaș în care s-a plămădit ființa națională și dulcea limbă română.
Fiică a Bisericii, căci primele școli s-au născut în tinda bisericilor, mănăstirilor și pe lângă centrele eparhiale, școala are misiunea de a instrui, de a sădi în mintea și în sufletul elevilor cunoștințele folositoare vieții, de a le călăuzi pașii pe drumul adevăratei cunoașteri, dar și de a forma caractere, de a oferi copiilor și tinerilor modele de urmat, într-un climat autentic de dragoste, bunăvoință, bunătate, prietenie, dăruire, profesionalism și bună înțelegere”, spune Mitropolitul Banatului.
Potrivit acestuia, nu trebuie ignorați nici părinții, bunicii, autoritățile și slujitorii Bisericii, cu toții implicați în buna desfășurare a procesului de învățământ.
„În buna desfășurare a complexului și atât de importantului proces de învățământ nu sunt implicați doar profesorii și elevii, ci și părinții, bunicii, autoritățile, împreună cu slujitorii Bisericii noastre dreptmăritoare.
Înfrățite pe drumul lung și spinos al istoriei, Biserica și Școala nu pot fi despărțite, aportul lor la luminarea prin cultură a poporului nostru fiind cunoscut și recunoscut.
De aceea, la începutul acestui an școlar Vă îndemnăm părintește pe toți dascălii eparhiei noastre, din rândul cărora fac parte și cei ce trudesc la predarea Religiei, „să vă țineți de cuvintele cele sănătoase ale Domnului nostru Iisus Hristos și de învățătura cea după dreapta credință” (I Timotei 6, 3)”, explică Ioan, Mitropolitul Banatului.
ÎPS Ioan Selejan le transmite elevilor și câteva învățăminte.
„Copiilor și tinerilor care pășiți pe porțile școlilor, vă așez la suflet tot cuvintele Sfântului Apostol Pavel, care zice: „Fugiți de poftele tinereților și urmați dreptatea, credința, dragostea, pacea…” (II Timotei 2, 2) și „ascultați de părinții noștri în Domnul” (Efeseni 6, 1).
Un gând bun îndrept spre toți părinții care, plini de nădejde, vă încredințați pruncii în brațele dascălilor și vă străduiți să le asigurați toate cele necesare studiului. Ascultați și voi, dragi părinți, cuvântul nepieritor al Domnului, consemnat în cartea noastră sfântă, Biblia: „Deprinde pe tânăr cu purtarea pe care trebuie s-o aibă; chiar când va îmbătrâni nu se va abate de la ea”(Pildele lui Solomon 6, 4).
Ca de fiecare dată, ne adresăm părintește și preoților eparhiei noastre cu îndemnul de a identifica familiile aflate în lipsuri și nevoi și de a le oferi copiilor din partea parohiei cele necesare începutului anului școlar. Acolo, însă, unde cerințele depășesc posibilitățile financiare ale parohiei, rugăm preoții să solicite sprijinul Centrului eparhial.
Întrucât Sfântul Sinod a proclamat anul 2022 drept „An omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”, iar prin rugăciune intrăm în „comuniune cu Dumnezeu și cu toți cei care, ridicându-și mâinile spre înaltul Cerului, cu lacrimi cer iertare și îndrumare la Dumnezeu”, îndatorăm pe Preacucernicii preoți din eparhia noastră ca, duminică, 4 septembrie, la Sfânta Liturghie, să înalțe rugăciuni pentru profesori, învățători, elevi, părinți și ostenitorii din școli, potrivit rânduielilor bisericești”, spune ÎPS Ioan.
Preoții vor participa la ceremonia de deschidere a noului an școlar, în dimineața zilei de 5 septembrie, și vor oficia slujbele îndătinate, conform rânduielilor stabilite de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe.
„Iar acum, la începutul anului bisericesc, înălțăm smerită rugăciune către Dumnezeu, Cel în Treime preamărit, pentru toți dascălii, elevii din grădinițe și școli, pentru părinți și pentru familia creștină, și pentru toți credincioșii eparhiei noastre, ca întru sănătate, pace sufletească și bucurie duhovnicească să pășească în anul școlar 2022-2023”, adaugă † Ioan Mitropolitul Banatului.
Trimite articolul
XDoamne ajuta. Ce ar fi tara asta fara Biserica.
-
ce ar fi biseica fara tari de genu’
-
De ce gen ?
Când ajungi să pui întrebări “de genu” dai dovadă că nu cunoști istorie.-
Ce are una cu celalta?! ca nu inteleg unde bati…
-
-
De unde ati luat fotografia, din China? mai lasati-ne cu mastile voastre, puteti fotografii din Timisoara,, Septembrie 2022 ca asta ne intereseaza.
Popii acestia sa ne scuteasca cu mesajele lor,inafara sa le creasca burta si gusa nu fac nimic,in plus incaseaza o caruta de bani de la stat.
Si sa faca bine sa isi doneze veniturile acolo unde este nevoie.
Cine le spune să poarte măști?! RUȘINE ȘI NESIMȚIRE!