O pregătire mai atentă pentru viitorii candidați la Bacalaureat
Profesorii trebuie să acorde mai multă atenție elevilor care susțin proba la alegere în cadrul examenului de Bacalaureat. De exemplu, la examenul de chimie programa pentru clasa a IX-a este diferită de cea din clasele X-XI. Pentru ca elevii să dobândească toate noțiunile necesare este esențială reactualizarea informaților din primul an de liceu și din gimnaziu, care sunt importante pentru Bacalaureat.
Pentru a veni în ajutorul elevilor, profesorii pot organiza simulări la nivel de clasă și să se consulte cu viitorii candidați cu privire la rezultate și barem.
„La disciplina chimie, dezvoltarea competențelor elevilor la nivel optim nu se poate realiza numai în anul anterior examenului – procesul de învățare trebuie să fie constant și consecvent, parcurgerea noțiunilor să fie sistematizată, cu etape de fixare, exersare și sinteză bine distribuite în timp”, se menționează în ghidul profesorilor de chimie.
Numărul de note pe an pentru elevi
Profesorii trebuie să acorde elevilor cel puțin patru note pe an pentru o disciplină. Numărul de note în catalog pentru fiecare disciplină trebuie să fie cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei respective, dar să nu fie sub patru note în durata unui an școlar. Pentru disciplinele cu mai puțin de o oră pe săptămână, elevii trebuie să primească cel puțin două note pe an.
Ținută vestimentară adecvată la școală
În urma proiectului depus la Senat de către Ministerul Educației care permite instituțiilor de învățământ să impună uniformă obligatorie, Statutul Elevului a eliminat prevederea care interzicea refuzarea accesului în școli dacă elevii au o ținută vestimentară inadecvată.
Astfel, conform noului document publicat în Monitorul Oficial, elevii au obligația de a se îmbrăca adecvat la școală sau alte activități organizate de aceasta.
Consilierii școlari pot fi și diriginți începând cu noul an școlar
Începând cu noul an școlar, consilierii școlari vor putea îndeplini și funcții de diriginte. În cadrul unei unități școlare un consilier se poate ocupa de maxim 500 de elevi și 300 de preșcolari. Astfel, „la solicitarea conducerii unității/unităților de învățământ în care desfășoară activitatea, adresată conducerii CJRAE/CMBRAE, profesorii-consilieri școlari pot desfășura și activități specifice funcției de diriginte. Plata pentru activitatea de profesor diriginte este asigurată de către CJRAE/CMBRAE în baza adeverinței eliberate de unitatea de învățământ”, conform Art. 23, (6) din Noul regulament de organizare pentru Centrele județene de resurse și asistență educațională, CJRAE.
Amintim că, împreună cu diriginții, consilierii școlari trebuie să ofere absolvenților de gimnaziu și liceu recomandări de orientare în carieră și spre învățământul superior.
Examene pentru înscrierea în ciclul gimnazial
Chiar dacă acum doi ani Ministerul Educației nu recomanda un examen de selecție pentru elevii sub 12 ani, conform noului regulament ROFUIP 2024 elevii vor putea susține un examen pentru a se înscrie în clasa a V-a. Ministerul lasă la latitudinea unităților de învățământ care organizează un astfel de examen să realizeze subiectele de admitere și să le corecteze. Regulamentul nu menționează nicio interdicție ca profesorii care întocmesc și corectează subiectele să nu facă meditații cu elevii care vor susține examenul.
Activități pe timp de vară la grădinițe
Dacă cel puțin 10 părinți depun cererea, creșele și grădinițele pot organiza activități educativ-recreative și pe perioada vacanței de vară. Și până acum se puteau organiza astfel de activități vara, dar nu era impus un număr minim de 10 copii prezenți.
Pe aceeași temă:
Noi schimbări de la începerea anului școlar: secretariate cu program și cursuri pentru părinți
Sala de detenție, introdusă oficial în școlile din România, din septembrie
Trimite articolul
XSa se imbrace adecvat. Cine si pe ce criterii stabileste ce inseamna “adecvat”?