Judecătorii au dezbătut, miercuri, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi sesizarea PDL privind modificările la Codul Penal adoptate de Camera Deputaţilor în 10 decembrie 2013.
În urma analizării acestor modificări, Curea Constituțională a decis că acestea sunt neconstituționale.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat Curtea Constituţională în 12 decembrie 2013, spunând că modificările aduse Codului Penal, în urma cărora s-ar putea concluziona că anumite persoane “sunt deasupra legii”, neputând fi pedepsite pentru comiterea unor infracţiuni de corupţie, pot fi considerate incompatibile cu funcţionarea statului de drept.
Potrivit instanţei supreme, prin modificarea legii, în sensul că sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici preşedintele României, deputaţii şi senatorii, precum şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale, dar şi prin schimbările aduse la conflictul de interese, „s-ar putea desprinde concluzia că toate categoriile de persoane exceptate de la art. 147 din Codul penal şi art. 175 din noul Cod penal sau eliminate din sfera subiectului activ al infracţiunii de conflict de interese prevăzută în art. 2531 din Codul penal sunt deasupra legii, neputând fi cercetate şi pedepsite pentru săvârşirea unor infracţiuni de serviciu sau de corupţie, fapt care ar fi incompatibil cu funcţionarea statului de drept”.
Modificările la Codul Penal adoptate luna trecută au fost controversate, mai ales acele modificări prin care preşedintele şi parlamentarii au fost scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.
Tot atunci Camera Deputaților a aprobat un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat în octombrie 2012, prin care se schimbă articolul privind conflictul de interese, fiind eliminată categoria funcţionarilor publici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!