Ședința este condusă de către Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților. Înainte de ședință, membrii Guvernului și liderii coaliției s-au întâlnit în biroul președintelui Camerei Deputaților.
Premierul Victor Ponta le-a transmis parlamentarilor din opoziție că “va veni timpul” când vor înțelege că schimbarea sa prin acțiunea unui procuror ar fi un lucru foarte grav.
“Nu acuz opoziţia de faptul că, nefiind în stare să dea jos Guvernul, aşteaptă ca o altă putere a statului sau un procuror să o facă în locul său. Vreau doar să vă spun un lucru şi mi-e teamă că o să mă citaţi în viitor: dacă dumneavoastră credeţi că este un bun precedent pentru democraţia din România ca un guvern să nu se schimbe în Parlament sau prin alegeri, ci să se schimbe prin voinţa unui procuror cred că este foarte grav, cred că e o mare greşeală şi cred că vă va veni timpul când vă veţi da seama de acest lucru”, a spus Ponta parlamentarilor opoziţiei, la dezbaterea moţiunii de cenzură, transmite Mediafax.
De asemenea premierul a mai precizat că textul moțiunii nu se referă la activitatea Guvernului, ci a Parlamentului,care urmează să reglementeze în viitor dreptul la vot și a amintit că problema invocată în moțiune, cea a alegerilor locale, a fost soluționată prin adoptarea Legii 115/2015, care a abrogat Legea 67/2004.
“Sper că nu cereţi organizarea de alegeri pe vechea lege”, a mai spus premierul membrilor opoziției, potrivit aceleiași surse.
Victor Ponta a apreciat că nu există o alternativă la actualul Guvern, iar votul care urmează să se dea va indica faptul că nu există o altă majoritate.
Premierul a fost întrebat de ziariști dacă are intenția de a face un gest de onoare, precum Ioan Rus, ministrul demisionar al Transporturilor. Inițial acesta a replicat: “Dar eu ce-am făcut?”, iar după ce jurnaliștii i-au amintit că i s-a cerut urmărirea penală, Ponta a spus că nu înțelege legătura.
UPDATE. Moțiunea a fost respinsă, iar Victor Ponta rămâne premier.
Potrivit rezultatului anunţat în plenul Parlamentului, în total au fost 207 voturi valabil exprimate, din care 194 “pentru” şi 13 “împotrivă”, iar alte 7 voturi au fost anulate. În aceste condiții, moțiunea a fost respinsă. Pentru a fi adoptată, aceasta ar fi trebuit să fie votată de 278 de parlamentari, ceea ce înseamnă jumătate plus unu din numărul total al aleșilor.
Alte articole pe aceeași temă:
Protest la Timisoara: liberalii cer demisia lui Ponta in strada
Premierul Victor Ponta, urmărit penal de DNA!
Citiți principiile noastre de moderare aici!