Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită în fiecare an pe 8 septembrie. Aceasta sărbătoare este cunoscută în popor sub numele de Sfânta Maria Mică, spre deosebire de Adormirea Maicii Domnului, care poarta denumirea de Sfânta Maria Mare. Este prima sărbătoare cu cruce roșie din noul an bisericesc, an care începe pe 1 septembrie.
Maria, provine de la ebraicul „Miriam” și înseamnă „cea bine mirositoare”, „cea plăcută”, „Stăpână”, „Doamnă”, „steaua mării”, „cea aleasă”.
Sfinții Părinți au rânduit ca aceasta sărbătoare să fie prăznuită pe 8 septembrie, pentru că 8 este cifra veșniciei, a vieții veșnice. Aceasta zi ne amintește și de faptul că noi suntem chemați să intrăm în Împărăția cea veșnică a iubirii Tatălui, Fiului și Sfântului Duh.
Din Maica Domnului S-a născut ca Om, Fiul lui Dumnezeu cel Veșnic. Prin acordul ei și prin lucrarea Sfântului Duh, ea a dat trup Fiului Veșnic al lui Dumnezeu. Astfel, Biserica o preamărește ca fiind mai cinstită decât Heruvimi și mai mărita fără de asemănare decât Serafimii pentru că fără stricăciune a născut pe Dumnezeu Cuvântul.
Cinstirea pe care Biserica i-o acordă este mai presus de cea a sfinților și îngerilor, dar nu este identică și nici superioară față de cea dăruită lui Dumnezeu. Prima atestare a sărbătorii este consemnată în secolul al IV-lea, mai întâi în Răsărit și, ceva mai târziu, în Apus.
Tradiții și obiceiuri
Sântămăria Mică sau Precista Mică este sărbătoarea de încheiere a anotimpului cald, momentul când, prin tradiție, oamenii treceau de la pălărie la căciulă și multe lucruri se schimbau.
Naşterea Maicii Domnului, cunoscută ca „Sfânta Maria Mică”, marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. De asemenea, sărbatoarea anunţă începutul unor activităţi specifice, precum culegerea unor plante şi fructe tămăduitoare, bătutul nucilor, culesul viilor, semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă.
Potrivit tradiţiei populare, la sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, ca de altfel la orice mare sărbătoare, nu se fac treburi gospodăreşti, nu se spală rufe, nu se face curăţenie în casă, ca să nu se atragă răul.
În popor se spune că în această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar şi ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară. Şi cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, ca să-şi găsească perechea potrivită. În această zi, credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria şi împart din fructele toamnei pentru morţi.
De ziua Naşterii Maicii Domnului, preoţii şi credincioşii din toate bisericile din Patriarhia Română se vor ruga pentru pace în lume, întrucât tot mai multe sunt zonele de conflict, a spus patriarhul Daniel într-un mesaj adresat tinerilor ortodocşi.
Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sărbători creştine închinate Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!