Liderul PSD Mircea Geoană şi-a contramandat vizita de la Iaşi, care fusese programată iniţial în ziua Sf Paraschiva, urmând ca în cursul zilei de miercuri să poarte negocieri cu partidele de opoziţie şi cu Klaus Johannis, nefiind excluse nici o consultări ale liderului PSD cu preşedintele Traian Băsescu.
Geoană a anunţat cu o seară în urmă că PSD, PNL şi UDMR, alături de minorităţile din Parlament sprijină formarea unui Guvern până la alegeri din tehnocraţi, condus de Klaus Johannis. Liderul social-democraţilor nu a precizat dacă este vorba despre o înţelegere de principiu sau de un protocol politic. În cursul zilei de miercuri, este programată la ora 11.00 o întâlnire cu liderii celor trei partide menţionate. Tot miercuri anunţase iniţial Mircea Geoană că ar urma să meargă la Cotroceni pentru consultări cu şeful statului, unde să-i prezinte formula de guvernare agreată de opoziţie.
Klaus Johannis vine şi el la Bucureşti, unde este aşteptat anunţul său referitor la acceptarea sau nu a ofertei partidelor de opoziţie, mai precis dacă este de acord să renunţe la portofoliul de primar al Sibiului (aflat la al treilea mandat) pentru a deveni premier vreme de trei luni.
De cealaltă parte se află PDL şi preşedintele Traian Băsescu. Ei vor Guvern politic, care să rezulte dintr-o înţelegere între partidele parlamentare, cu o viaţă mai lungă de două luni, care să gestioneze nu doar alegerile, ci treburile ţării, cu mandat plin, pe termen lung. PDL s-a dus la Cotroceni cu varianta Emil Boc premier şi Guvern minoritar, însă, potrivit surselor participante la discuţii, şeful statului a vorbit despre compromiterea ideii de Guvern minoritar prin demiterea în Parlament a Cabinetului Boc, ca şi de însuşirea propunerii de prim-ministru a PDL. De asemenea, nici PDL, nici Traian Băsescu nu-l acceptă pe Klaus Johannis prim-ministru, afirmând că este nevoie de un premier politic, cu sprijin parlamentar şi cu capacitate de negociere atât cu parlamentarii, cât şi cu Palatul Cotroceni.
În cursul zilei de miercuri, este aşteptată clarificarea partidelor de opoziţie în privinţa planurilor de guvernare postelectorale, în condiţiile în care mai mulţi reprezentanţi ai PSD au declarat, până acum, că după prezidenţiale vor formarea unui Cabinet politic, cei de la UDMR au declarat că susţin postelectoral tot guvernare politică, cu UDMR în Cabinet, iar PNL acceptă, în funcţie de performanţe continuarea executivului tehnocrat.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!