Noaptea Muzeelor este un eveniment inițiat de Ministerul Culturii si Comunicării din Franța și patronat în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor. Noaptea Muzeelor se desfășoară la nivel internațional și se află anul acesta la cea de-a 18-a ediție.
Muzee și instituții culturale din zeci de țări europene, și nu numai, își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte. Anul acesta, evenimentul este sărbătorit în toată Europa în noaptea de 14 spre 15 mai.
În România, evenimentele vor fi găzduite de peste 210 muzee și case memoriale, galerii, grădini de artă, institute și centre culturale, saloane, studiouri creative, castele, palate, cetăți, mori, teatre, universități, cinematografe, biblioteci, primării etc. Fiecare instituție participantă și-a stabilit programul de vizitare.
Timișoara – Noaptea Muzeelor 2022
1. Calpe Gallery – Vernisaj The Unseen falls in Black & White – Cristian Graure
Cristian Graure este un artist și cercetător interdisciplinar, interesat în principal de studiul fotografiei și de limitările reprezentării prin mixed-media, fuzionând artele vizuale cu istoria culturală, știința și angajamentul social. Expoziția are ca fundament o serie de cercetări recente referitoare la percepția culorilor și este o modalitate de a pune în perspectivă investigațiile personale asupra relației filosofice dintre fotografie și reprezentarea gestuală redată prin tehnici personale.
Program de vizitare: 20-24
2. Muzeul Național al Banatului
În curtea Bastionului Theresia, de la ora 18, începe deschiderea taberelor de reconstituire istorică – grupurile de re-enactment „Eyaletul de Timișoara”, „Losonczy Istvan”, „Hrafnabroethr”, „Proiectul Răscoala”, „Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara”. La ora 19 încep evenimentele interactive, prezentări și scenete din istoria Timișoarei și a Banatului, cu grupurile de re-enactment prezente – Armele și ținutele Evului Mediu, Obiceiurile trecutului, O zi din viața unui pașă de Timișoara, Raiduri și bătălii în Ținuturile de Margine, Bătăliile pentru fortăreața Timișoara în secolul XVI. De la ora 20.30 – „Fiare din Beci” – prezentare interactivă a pieselor din expoziția de spade și săbii istorice. De la ora 21.30 – Spectacol „Peregrinii” – Amurgul barzilor. De la ora 22.00 – Teatru pirotehnic „Amor Flammis – Basme de Foc”. Legendele nopții sunt narate prin muzică și coregrafii de foc în cadrul unui spectacol prezentat în premieră la Noaptea Muzeelor 2022 la MnaB.
În mansarda B1 a Bastionului Theresia vor putea fi vizitate expozițiile „Patrimonium 2021” și „Fiare din Beci – legende și oțel”. În mansarda B2 a Bastionului Theresia pot fi admirate obiecte de tezaur care nu au mai fost niciodată expuse în „Artă și măiestrie bănățeană”. Holul bastionului găzduiește expoziția de tarantule vii și exponatul lunii – „Cuțit de vânătoare tipul Hirschfänger (sec. al XVIII-lea)”, iar la parterul clădirii, Muzeul Ștefan Popa Popas.
Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 18 – 3
3. Muzeul Satului Bănățean
Expoziția Costume tradiționale din Moldova și Bucovina Colecția etnografică Darie Flocea aduce în fața publicul bănățean una dintre cele mai cunoscute colecții private de textile din România.
Alte expoziții ce pot fi admirate: Port tradițional din colecțiile Muzeului Satului Bănățean Timișoara, Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara, Pictură naivă Viorel Cristea. Vor fi și atelierele demonstrative au ca scop stimularea creativității și jocului educativ și vor încerca să readucă în memoria vizitatorilor de diferite vârste, meșteșugurile tradiționale din lumea satului.
Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 19 – 24
4. Nokia Timișoara – Explorează trecutul, imaginează-ți viitorul
Pentru a patra oară, Nokia Timișoara se transformă în muzeu și își deschide porțile pentru toți cei curioși să-i treacă pragul. De la cei mai micuți și până la cei mai în vârstă, pasionați de științe și de tehnologie, vor putea fi surprinși de echipamentele vechi și noi.
Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 18 – 24
Anul trecut, timișorenii au ieșit în număr mare sâmbătă seara în oraș, pentru a admira expozițiile deschise la cele trei mari muzee din Timișoara (Muzeul de Artă, Muzeul Național al Banatului și Muzeul Satului Bănățean).
Pe aceeași temă:
Noaptea Muzeelor: Instituții culturale și nu numai își deschid porțile, la Timișoara
Trimite articolul
XMuzeul de artă..