„Pachetul de bază este altfel gândit. Aici nu vorbim de servicii acordate pe număr de consultaţii, ci pe episoade de îngrijire. Adică de câte ori un pacient are o problemă nouă de sănătate. Acela se numeşte episod de îngrijire şi el intră în pachet şi va fi după aceea supus procedurilor pe care pachetul le prevede. Pachetul prevede în mod deosebit trecerea accentului de pe medicina spitalicească la prespitalicească, dar mai ales pe prevenţie, educaţie pentru sănătate, evitarea îmbolnăvirilor şi depistarea precoce a bolilor, ceea ce cred că este o schimbare fundamentală în modul în care va funcţiona în viitor sistemul sanitar românesc”, a explicat Eugen Nicolăescu.
Pachetul prevede şi un calendar de consultaţii preventive. Acestea vor fi efectuate, pentru persoanelele în vârstă de până la 18 ani, la externarea din maternitate şi la 1 lună – la domiciliul copilului; la 2, 4, 6, 9, 12,15,18, 24, 36 de luni; o dată pe an de la 4 la 18 ani.
Gravidele vor fi supravegheate după un calendar clar, de la luarea în evidenţă, timp de 4 săptămâni.
Persoanele în vârstă de minimum 40 de ani pot beneficia de seturi de consultaţii şi de analize complete, cele prevăzute în pachet.
Aici puteţi vedea textul integral al Hotărârii pentru aprobarea pachetului de servicii medicale!
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus şi că pachetul de bază avea nevoie de acordul scris al Comisiei Europene.
„Avem acest acord scris şi, din acest moment, noi putem să declanşăm toate procedurile legale de adoptare. Varianta finală este o variantă care cuprinde elementele fundamentale, urmând ca detalii pentru fiecare tip de serviciu medical să fie în norme de aplicare la HG privind aprobarea acestor două pachete”, a spus ministrul.
De asemenea, începând cu data de 23 decembrie 2013 se va afișa pe site-ul Ministerului Sănătăţiii, la secţiunea Transparență decizională, proiectul de HG de actualizare a listei de medicamente compensate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!