„Mă uit la ridicolul situaţiei, deci premierul Victor Ponta a spus: «Nu vreau să mă duc în Parlament pentru o modificare simplă», în care îi spunea «ministrul de Interne să fie şi viceprim-ministru pe probleme economice». Deci atât trebuia să modifice, dar preferă să se ducă în Parlament cu o modificare vastă, de structură guvernamentală şi cred că premierul Ponta nu a citit foarte bine Constituţia. Articolul 102 spune foarte clar că programul Guvernului se votează de Parlament, ceea ce înseamnă un vot pentru întregul Guvern, şi aici avea dreptate Crin Antonescu -o interpretare consistentă a Constituţiei, că această schimbare prin aducerea UDMR practic înseamnă un nou Guvern care trebuie să vină pentru învestitură, şi de ce nu şi un premier redesemnat”, a afirmat Traian Băsescu în emisiunea „După 20 de ani”.
Președintele a mai adăugat: „Dacă premierul nu vine la Cotroceni, atac decizia Parlamentului la CC”.
Băsescu a fost întrebat dacă premierul Ponta ar trebui să fie desemnat din nou şi să ajungă din nou la Cotroceni.
„Dacă vrea să respecte democraţia, da. Şi va trebui să mă consult să văd dacă voi crea un astfel de precedent sau nu. Pentru că modificarea programului de guvernare… A fost Guvernul Tăriceanu, care a guvernat minoritar, dar el nu a modificat programul de guvernare. Acum se modifică programul de guvernare, pentru că UDMR va cere să fie introdusă în programul de guvernare Legea minorităţilor, va avea probleme cu însemnele locale şi dreptul de arborare a steagurilor minorităţilor, va vrea utilizarea limbii materne în sănătate şi în instituţiile centrale, uitând că orice cetăţean român indiferent de etnie trebuie să cunoască limba naţională, va cere modificări la Legea referendumului în aşa fel încât comunităţile locale să poată declanşa referendumuri care să fie valide….e o listă întreagă care modifică programul Guvernului”, a mai spus Băsescu.
La rândul său, premierul Victor Ponta a precizat că declarațiile președintelui Băsescu referitoare la redesemnarea prim-ministrului sunt pur politice şi fără nicio bază constituţională, deoarece în Parlament va fi schimbată compoziţia politică, nu şi programul.
Articolul 85 prevede că preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului, iar dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele va putea exercita această atribuţie numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.
Preşedintele Traian Băsescu i-a răspuns, duminică, la emisiunea „După 20 de ani”, premierului Victor Ponta, care declarase că în Parlament va fi schimbată compoziţia politică, nu şi programul, şeful statului afirmând: „Îi fac o recomandare, să citească. Eu am spus că este posibil”.
Preşedintele a mai spus că va analiza dacă sesizează Curtea Constituţională în cazul în care programul de guvernare se schimbă în urma cooptării UDMR în Executiv, existând, potrivit şefului statului, pericolul unui precedent de guvernare „cu acte adiţionale”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!