ONU a fost înștiințată cu privire la posibile încălcări ale drepturilor omului, în timpul mitingului din 10 august, de către reprezentanții comunității Declic, care au înaintat organizației o petiție pentru implicarea organismului internațional în această situație, semnată de peste 80.000 de persoane.
Reprezentanții Declic au făcut publică corespondența dintre ONU și Ministerul Afacerilor Externe din România. Astfel, reprezentanții ONU cer detalii despre modul în care sunt investigate actele de violență ale jandarmilor împotriva manifestanților, precum și dovezi că au fost luate măsuri astfel încât cei care apără drepturile omului, inclusiv protestatarii să își poată desfășura în condiții normale activitatea, fără frica unor represalii.
„Excelenţa dumneavoastră, dorim să aducem la cunoştinţa Guvernului din care faceţi parte că am primit informaţii cu privire la folosirea forţei împotriva protestatarilor, informaţii care nasc îngrijorări cu privire la încălcări ale drepturilor omului în România. În egală măsură ne manifestăm îngrijorarea cu privire la declaraţii surprinzătoare făcute de oficiali ai Guvernului, prin care se încearcă justificarea acţiunilor Jandarmeriei”, specifică David Kaye, raportor special ONU pentru promovarea şi protecţia libertăţii de opinie şi exprimare, în scrisoarea transmisă lui Teodor Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe din România, conform Declic.
Răspunsul ministrului Meleșcanu, conform Declic, nu a dat curs cerințelor explicite ale ONU, ci au asigurat doar organizația de faptul că România este „o democrație funcțională”.
Raportul ONU privind încălcările drepturilor omului la protestele din 10 august 2018 va fi finalizat şi făcut public în luna martie, cu ocazia Consiliului Drepturilor Omului.
Peste 400 de persoane au fost rănite în noaptea de 10 august 2018, în urma intervenției jandarmilor împotriva protestatarilor prezenți la mitingul Diasporei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!