Reprezentanții industriei culturale (Aroc, Untold, Electric Castle, Emagic, Tiff, Artmania, Centrul Cultural Clujean), ai ospitalității (Organizația Patronală HoRa, Alianța Pentru Turism), artiști independenți și lucrători din industria spectacolelor (Alis, Pacte) și-au unit forțele pentru a solicita autorităților măsuri și decizii clare în ceea ce privește redeschiderea acestor sectoare afectate puternic de pandemia Covid-19. Această inițiativă vine în contextul în care în luna martie s-a împlinit un an de când au fost impuse
restricțiile pentru combaterea pandemiei.
Reprezentanții acestor sectoare importante pentru economia românească cer patru măsuri:
- un plan de redresare care să aducă coerență și predictibilitate;
- organizarea urgentă a unui grup de lucru interministerial pentru a putea lucra pe planul de măsuri;
- organizarea unui grup decizional condus de premierul Florin Cîțu care să poată aviza cu rapiditate măsurile propuse de grupul de lucru;
- măsuri compensatorii pentru pierderile suferite.
Printre nemulțumirile reprezentanților se numără și faptul că statul român s-a preocupat foarte puțin de aceste sectoare, nu a existat un plan de redresare, măsurile adoptate nu au fost suficiente și nici nu au fost adoptate la timp.
„Am venit cu o abordare constructivă și să tragem un semnal de alarmă. Avem soluții și măsuri, dar avem nevoie de asumare. Cu siguranță a fost un an greu pentru toată lumea, cu toate acestea sunt anumite categorii care sunt efectiv restricționate de la drepturi fundamentale care sunt blocate fără alternativă și fără dialog. Suntem cât se poate de responsabili, drept dovada am fost implicați încă de la începutul pandemiei, am fost proactivi și am împrumutat logistica noastră la spitale, suntem entități responsabile
și vrem să ajutăm. Sectorul cultural a fost primul închis și suferă în continuare. Milioane de oameni care se bucură de ceea ce oferă sectorul nostru. În spate sunt sute de angajați, sute de milioane atrase în economia noastră de acest sector. Toate țările europene au venit cu măsuri de compensare pe zona culturală. Este foarte important să jucăm după aceleași reguli și să ne bazăm deciziile pe soluții științifice: teste rapide la intrare, adeverință de vaccinare, adeverință de anticorpi. Avem nevoie doar de
decizii.” a declarat Bogdan Buta, din partea UNTOLD Festival.
Mihai Păun, de la Electric Castle transmite că așteaptă responsabilitate din partea autorităților.
„Așteptăm din partea autorităților aceeași responsabilitate și respect pe care noi le-am arătat în ultimul an. Am prioritizat siguranța, am respectat regulile ce ni s-au impus, fără a primi nimic în schimb. Este momentul ca autoritățile să răspundă cu același respect: să prezinte o strategie care să ne permită să ne setăm pentru următoarele luni și să adopte măsuri compensatorii pentru toate pierderile pe care le-am suferit în urma restricțiilor impuse, și pe care le vom duce cu noi ani buni de acum înainte”, a spus Păun.
Tudor Giurgiu, organizator TIFF, speră ca festivalul să poată avea loc la vară.
„Deși TIFF are o formulă de organizare și un specific care teoretic îi va permite să aibă loc în vară, precum în 2020, suntem alături de toți colegii din sectorul de evenimente, din Horeca, profund afectați de criză, de lipsa unor scenarii concrete prin care să li se permită reluarea activității, în condiții de siguranță. Lipsește încrederea în toți acești oameni care nu sunt defel ageamii sau heirupiști” spune Tudor Giurgiu.
În plus, reprezentanții acestor sectoare atât de importante pentru societatea noastră, dar și pentru economia românească, l-au invitat în cadrul conferinței de presă pe Steven Kruijff, GOODLIFE (una dintre cele mai mari companii de producție de evenimente și festivaluri din lume) care a prezentat concluziile evenimentului tip test organizat în Germania:
„În urma testelor făcute, cu măsurile de siguranță luate, de tip testare rapidă, dovadă vaccin și dovadă anticorp a reieșit faptul că oamenii sunt mai în siguranță la un festival decât dacă s-ar duce la un supermarket local.”
O altă categorie ignorată de statului român este reprezentată de artiștii independenți și operatorii culturali care nu au fost compensați pentru pierderile din ultimul an. Ștefan Teișanu, reprezentantul Centrului Cultural Clujean susține că nu a primit niciun sprijin din partea Guvernului în această perioadă, deși industriile culturale contribuie anual cu până la 3% din PIB-ul țării.
„Guvernul ne solicită sprijinul nostru al artiștilor în diverse campanii sociale, civile, când trebuie trimis un mesaj. Acum pe noi cine ne ajută, pe artiști? Compensațiile sunt cele mai importante, apoi ne trebuie un plan de relansare, fără acestea, singurul lucru pe care îl vor mai putea să-l facă muzicienii va fi să cânte prohodul unei industrii. Toți colegii mei de la această masă reprezintă activități realizate la cel mai înalt grad de profesionalism. În lipsa unui plan urgent de relansare, ne vom transforma cu toții într-un circ de amatori.” transmite Adrian Despot, solistul cunoscutei trupe Vița de Vie.
Trimite articolul
Xputeti sa aveti cate solutii vreti voi, statul ne vrea morti.
Neincasare de venituri nu inseamna pierderi.
+ Ce inteleg ei prin masuri compensatorii? Vor venituri fara activitate economica? Masuri compensatorii exista deja: 75 % indemnizatie somaj tehnic pentru angajati & imprumuturi fara dobanda pentru firme.
Ei vor sa primeasca bani pentru ce?