„Textul a suferit o modificare. S-a făcut o propunere în Birourile permanente în sensul că nu putem să vorbim de o demisie de onoare, şi pur şi simplu să se ceară demisia, pentru că s-a apreciat că o demisie de onoare nu ar fi trebuit solicitată. Demisia de onoare e un act unilateral care protejează onoarea celui care este în această situaţie. S-a apreciat că cererea de demisie e suficientă pentru a se produce acest lucru”, a precizat secretarul Camerei Niculae Mircovici.
Plenul comun al celor două Camere a adoptat declaraţia cu 344 voturi ”pentru”, niciun vot ”împotrivă” şi 17 abţineri. Parlamentarii PDL şi PMP au absentat. Votul a fost deschis, prin ridicare de mână. În timpul şedinţei, care a durat mai puţin de jumătate de oră, au mai luat cuvântul preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, deputatul PNL Ludovic Orban şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
Declaraţia politică a fost citită în plen de către senatorul PSD Gabriela Firea: „Având în vedere atingerea gravă şi iremediabilă adusă instituţiei prezidenţiale prin implicarea fratelui preşedintelui în fapte de corupţie extrem de grave, precum şi relaţia acestuia cu persoane care aparţin unor grupuri de crimă organizată foarte periculoase care au fost folosite în interes electoral şi de către preşedintele României, lunând în considerare implicarea aflării adevărului şi înfăptuirii actului de justiţie prin invocarea imunităţii preşedintelui României în mai multe cazuri aflate în cercetare, în scopul garantării prestigiului şi independenţei justiţiei în faţa cetăţenilor României prin eliminarea oricărei suspiciuni de influenţare sau favorizare a apropiaţilor de către păreşedintele ţării, persoana a cărui atribuţie constituţională este numirea sau revocarea din funcţie a magistraţilor, precum şi a conducătorilor parchetelor şi instanţelor de judecată, ţinând cont de realitatea politică la nivel regional şi european şi îngrijoraţi de impactul imens pe care scandalul legat de implicarea preşedintelui României îl are în planul credibilităţii statului român, al capacităţii de a fi un partener solid de dezbatere, negociere şi decizie a participării României menite să contribuie la stabilitatea şi securitatea ţării noastre în regiune, caz în care este imperios necesar ca reprezentarea statului român să se bazeze pe instituţii puternice asupra cărora să nu planeze suspiciuni din zona combaterii crimei organizate, Parlamentul României, instituţia fundamentală a democraţiei, ce are principala atribuţie constituţională reprezentarea intereselor cetăţenilor României, în conformitate cu textul Constituţiei României şi cu Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, adoptă prezenta declaraţie politică: Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, nu mai este îndreptăţit să asigure prestigiul, independenţa şi legitimitatea funcţiei prezidenţiuale, motiv pentru care să-şi asume de îndată demisia din funcţia de preşedinte al României”.
Adoptarea declaraţiei de către Parlament nu are consecinţe juridice.
UPDATE: Plenul comun al celor două Camere a adoptat declaraţia cu 344 voturi ”pentru”, niciun vot ”împotrivă” şi 17 abţineri, în condiţiile în care parlamentarii PDL şi PMP au absentat.
Parlamentul anunţă că a trimis membrilor Consiliului European declaraţia adoptată miercuri de plenul reunit prin care se cere demisia preşedintelui Traian Băsescu.
”Declaraţia adoptată a fost transmisă membrilor Consiliului European, şefi de stat şi de Guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României în statele respective”, se arată într-un comunicat de presă al Camerei Deputaţilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!