Parlamentul se întâlnește joi, 16 aprilie, la ora 12:00, în ședință comună pentru a dezbate și aproba decretul de prelungire a stării de urgență.
Patru partide parlamentare au anunțat că nu sunt de acord cu menținerea stării de urgență dacă aceasta nu va fi însoțită de o serie de măsuri economice care să vină în ajutorul oamenilor.
Dacă Parlamentul nu va aproba decretul de prelungire a stării de urgență cu alte 30 de zile, președintele Klaus Iohannis va trebui să îl retragă.
PSD, UDMR, Pro România, ALDE și minoritățile i-au transmis o scrisoare premierului Ludovic Orban în care își exprimă nemulțumirea legată de faptul că acesta nu i-a consultat în legătură cu măsurile economice și sociale luate pe timpul pandemiei.
Marcel Ciolacu, liderul PSD, citat de HotNews, a avertizat că ”prelungirea stării de urgență fără o minimă garanție că vor fi luate măsurile corecte și necesare pentru prevenirea unui dezastru economic ar fi o inconștiență totală (…) În acelaşi timp însă, cred că toţi românii aşteaptă o perspectivă clară de la preşedintele Iohannis şi de la Guvern. Nu vom fi de acord să avem încă o lună pierdută pentru cetăţeni şi pentru economie”.
Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu au anunțat public că nu vor vota noul decret emis de Klaus Iohannis.
”În primul rând, nu toate judeţele din ţară sunt afectate. Unele din ele nu văd niciun motiv pentru care nu ar trebui să îşi desfăşoare activitatea în mod normal. În al doilea rând, după cum vedeţi, autorităţile profită de suspendarea regulilor democratice fie pentru a-şi umple buzunarele amicilor politici cu contracte grase, fie pentru a-şi pune oamenii în diferite funcţii. Aţi auzit care sunt prevederile decretului. Apoi, autorităţile văd că instituie obligaţii doar pentru cetăţeni şi nu şi pentru ele”, a declarat Tăriceanu, liderul ALDE.
Victor Ponta, liderul Pro România a anunțat că Biroul Executiv al partidului a decis luni să propună parlamentarilor să voteze pentru prelungirea stării de urgență numai dacă președintele și Guvernul răspund pozitiv la 15 solicitări. Acestea se referă la sprijinirea economică a firmelor afectate, la clarificarea restricțiilor, implementarea unui program național detestare pentru coronavirus și excluderea măsurilor de diminuare a salariilor și pensiilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!