Parlamentul European le solicită miniștrilor Uniunii Europene să accepte cât mai repede aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, ei oferindu-le astfel ”undă verde” celor două state.
Rezoluția non-legislativă a fost adoptată cu 514 voturi pentru, 107 împotrivă și 38 de abțineri, ne transmit reprezentanții Biroului de Legătură al Parlamentului European în România.
Deputații sunt de părere că amânarea aderării depline a României și a Bulgariei s-a răsfrânt negativ asupra întregii Uniuni Europene. Astfel, au avut de suferit nu doar cetățenii țărilor, ci și piața internă a Uniunii și a exporturilor / importurilor din România și Bulgaria.
În plus, parlamentarii europeni recomandă ca aderarea să se facă printr-un singur act juridic, considerând o aderare în două etape (de eliminare a controalelor la frontierele aeriene și maritime, urmată de eliminarea controalelor la frontierele terestre) un pas riscant.
Raportorul Sergei Stanishev a declarat, citat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România: „astăzi Parlamentul a făcut un pas în plus față de repetatele apeluri pentru aderarea imediată a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, insistând pentru o aderare deplină cu toate frontierele – terestre, maritime și aeriene. Respingem categoric aderarea parțială, fiindcă nu doar că nu are nicio justificare legală, dar provoacă și repercusiuni economice, sociale și politice negative la adresa întregii Uniuni Europene.”
În cadrul întrunirii de marți, deputații nu au discutat doar despre România și Bulgaria, ci și despre situația Croației, aceștia solicitându-le miniștrilor UE să ia o decizie și în privința aderării Croației la Spațiul Schengen.
Citiți principiile noastre de moderare aici!