Astfel, pentru funcția de președinte al Partidului Mișcarea Populară se luptă Elena Udrea, Daniel Funeriu, Adrian Papahagi și Gelu Vişan.
Primul Congres al PMP a început în jurul orei 11.00, când, pe acordurile melodiei “Happy”, au urcat în scenă preşedintele interimar Eugen Tomac şi alţi reprezentanţi ai partidului. A fost intonat apoi imnul de stat al României.
Cei aproximativ 1.100 de delegaţi ai PMP urmează să aleagă preşedintele partidului, opt vicepreşedinţi, opt secretari executivi, un secretar general şi doi secretari generali adjuncţi.
Elena Udrea Şi Daniel Funeriu vor candida doar pentru funcţia de preşedinte al partidului, în timp ce ceilalţi competitori vor mai candida şi pentru alte funcţii. Astfel, Adrian Papahagi va candida şi pentru un post de vicepreşedinte pe strategii şi relaţii politice, iar Gelu Vişan pentru o funcţie de secretar general adjunct.
Concurenţă mai mare este și la funcţia de vicepreşedinte pentru strategii şi relaţii politice, post la care aspiră Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Ştefan Vlaston, Radu Mihai Cristescu şi Iulia Mirescu. Preşedintele interimar al PMP, Eugen Tomac, va candida pentru funcţia de vicepreşedinte pentru românii de pretutindeni. Pentru funcţia de secretar general al partidului va candida Cristian Petrescu, iar pentru cele două posturi de secretar general adjunct – Gelu Vişan şi Sergiu Ionuţ Diacomatu. În cazul în care sunt mai mulţi candidaţi pe un post, va câştiga cel care va obţine majoritatea absolută de voturi, în caz contrar primii doi clasaţi intrând în turul al doilea.
La începutul congresului preşedintele interimar Eugen Tomac și-a prezentat raportul de activitatea, declarând că PMP este un partid de dreapta, „singurul partid partener al lui Traian Băsescu”.
„Observăm multă agitaţie pe zona de dreapta şi încearcă tot felul de politicieni, care timp de 25 de ani au stat pitiţi, fiind când de stânga, când de dreapta, spunând că Mişcarea Populară este o soluţie pe care putem să o evităm în această ecuaţie. Vă spun aici, PMP este un partid de dreapta, este un partid curajos, este singurul partid partener al lui Traian Băsescu şi mai avem un alt partener, poporul român”, a spus Tomac.
UPDATE. În lupta pentru șefia partidului au rămas doi candidaţi, după ce Adrian Rădulescu, Gelu Vişan şi Adrian Papahagi s-au retras.
Gelu Vişan a anunţat în discursul susţinut în cadrul Congresului partidului, că se retrage din cursa pentru postul de preşedinte al formaţiunii şi le-a solicitat delegaţilor să o voteze pe Elena Udrea pentru această funcţie. Câteva minute mai târziu, Adrian Papahagi a anunţat și el că se va retrage din cursă, pentru a-l sprijini pe Daniel Funeriu.
UPDATE 2. Elena Udrea a fost aleasă preşedintele PMP. Cristian Diaconescu a fost anunţat drept candidatul partidului la alegerile prezidenţiale.
Elena Udrea a fost aleasă, sâmbătă, la Congresul PMP, în funcţia de preşedinte al partidului, obţinând 742 voturi, în timp ce contracandidatul său Daniel Funeriu a întrunit 209 voturi.
„Sunteţi cei mai buni şi meritaţi cea mai bună echipă de conducere. Vă promit că vom schimba împreună clasa politică, vă promit că vom conta în alegerile prezidenţiale din această toamnă şi vom fi primul partid din România în 2016″, a spus ea.
După aflarea rezultatelor votului, Elena Udrea a declarat, în faţa delegaţilor la Congres, că primul anunţ pe care doreşte să-l facă în calitatea de preşedinte al PMP este numele candidatului la alegerile prezidenţiale, respectiv Cristian Diaconescu.
„Este onoare pe care mi-o faceţi, accept candidatura cu sprijinul şi cu munca tuturor. Respectul pentru ţară, pentru demnitate, lege şi ordine pentru toată lumea, egalitatea de şanse, drepturile fiecăruia de a fi liber în ţara lui reprezintă liniile solemne faţă de care mă angajez în faţa dumneavoastră. Orice preşedinte al României trebuie să se gândească la întregirea neamului românesc, Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”, a spus la rândul său Cristian Diaconescu.
UPDATE 3. PMP şi-a ales nouă vicepreşedinţi, printre care Vlaston, Ivăşchescu, Secară, Berca, Tomac, Preda, Movilă.
Secretarul general al PMP a fost ales Cristian Petrescu, care va fi ajutat de cei doi secretari generali adjuncţi: Sergiu Diacomatu şi Gelu Vişan. Au fost aleşi și vicepreşedinţii PMP care vor avea alocate domenii de activitate: Ştefan Vlaston (Strategii şi relaţii politice), Marin Anton (Politici publice), Nicolae Ivăşchescu (Resurse umane), Florian Staicu (Comunicare şi imagine), Gabriel Berca (Administraţie), Florin Secară (Relaţii cu mediul de afaceri şi patronate), Petru Movilă (Relaţia cu societatea civilă şi sindicatele), Eugen Tomac (Românii de pretutindeni), Cristian Preda (Relaţii internaţionale).
Citiți principiile noastre de moderare aici!