Nemulțumiți că PSD a decis în 2021 să emită o lege care să elimine pensiile speciale, patru foști parlamentari din Arad au atacat legea respectivă în instanță. Iar acest proces a stat la baza unei decizii a Curții Constituționale a României, decizie prin care s-a stabilit că anularea pensiilor speciale pentru parlamentari este neconstituțională.
Imediat după ce legea a fost votată în unanimitate în Parlament, în februarie 2021, Mihăiţă Calimente, Nicu Cojocaru, Dorel Zăvoianu şi Nicoară Creţ, toţi foşti parlamentari de Arad, au deschis proces la Tribunalul Arad prin care atacau legea referitoare la anularea pensiilor speciale. În cadrul procesului, avocații celor patru au solicitat sesizarea Curţii Constituţionale, susținând că legea care anulează respectivele pensii este neconstituțională.
Tribunalul Arad a admis această cerere în luna iunie a anului trecut, așa că dosarul a fost suspendat până când Curtea Constituțională a emis o hotărâre referitoare la constituționalitatea legii. Solicitării de la Tribunalul Arad, care a ajuns prima la Curtea Constituțională, i-au fost atașate alte dosare venite de la alte 17 instanțe din ţară, acolo unde foşti parlamentari au solicitat repunerea în plată a pensiilor speciale, la fel ca foştii parlamentari din Arad. În total, peste 70 de foşti deputaţi şi senatori şi-au dorit înapoi pensiile speciale. Le-au primit.
În urma acestei decizii a CCR, chiar dacă doar 70 de foști parlamentari au atacat suspendarea pensiilor speciale, de aceste pensii vor beneficia nu mai puţin de 820 de foşti parlamentari. Potrivit schemei de plată a acestor pensii, parlamentarii care au avut un mandat scurt în perioada 1990-1992 vor primi, lunar, 2.000 de lei. Parlamentarii care au avut un mandat plin, de patru ani, primesc în fiecare lună 4.448 de lei. Pentru două mandate, pensia specială este de 8.896 de lei. În sfârşit, pentru trei sau mai multe mandate, pensia specială lunară este de 10.951 de lei. Şi, pentru ca tacâmul să fie complet, odată cu decizia Curţii Constituţionale, toţi foştii parlamentari vor trebui să primească pensiile speciale pe ultimele 15 luni de zile, de când ele au fost anulate.
Citiți mai multe pe Aradon.
Trimite articolul
XRares Bogdan a zis ceva?
Unii după 40 de ani munciți,nu au 2000 de lei pensie!!!!
Ceea ce este și corect. Nu poți să dai omului un drept salarial și după să îl tai dintr-o dată. Toți mergem la lucru pentru un salariu. Dacă la angajare semnezi un contract pe 5000 de lei, dar după 2 luni vine patronul de la sine putere și zice: m-am răzgândit, îți dau 2000 de lei. Voi ați fi liniștiți și mulțumiți??
-
In mod voit amesteci lucrurile?. In articol e vorba despre pensii speciale nu despre salarii. Cand si-au depus candidaturile la alegerile respective, nu aveau pre vazute astfeel de privilegii. In opinia mea pensiile trebuie sa respecte principiul contributivitatii. daca ai contribuit ca si celelalte categorii de populatie, da, ai dreptul la pensie. Daca nu ai contribuit, nu ai acest derept.
-
“drept salarial”? treci la perete si inchide ochii, caine ce esti
-
Dupa logica ta de postac, nici unui hot nu o sa ii mai ceri inapoi ce a furat, pentru ca obiectul furtului a fost la el in mana, la un moment dat.
Asa e corect, dupa mintea ta sucita? -
Dupa cat au furat si smenuit?… Da, as fi linistit si multumit si n-as avea obrazul sa comentez, stiind ca sunt oameni in tara asta care au pensii sub 1000 de lei dupa zeci de ani de munca, nu dormit in Parlament
Legea a fost facuta cu protit de genul de la inceput, nu uitati ca forma initiala (ceruta de cei de la USR) a fost complet diferita de cea finala, aleasa de PSD and PNL si prin urmare iata si rezultatele…
Tipic romanesc comentariul, să moară și vecinul nu doar capra, vă las pe voi să ghiciți de ce,numai frustrați și invidioși ,vai de noi.
Si taranii CAP-isti au pensii speciale de mici,dupa ce din 2007 sunt furati cu nerusinare de analfabetii care nu au fost in stare sa aplice o lege [leg.250/2007 ].Prin ord 680/2007 si interpretarea abuziva a art.2 din lege au fost eliminati principalii benficiari ,astfel conjunctia ;SI; l-au transformat in numai. Marirea punctajelor era o practica uzuala similara cu cea a cresterii valorii punctului de pensie. Desi pin Decizia civila 106/2016 a Curtii de Apel Oradea s-a stabilit ca beneficiari a cresterii punctajului la 0,57255 pentru fiecare an util realizat atat cei care au beneficiat cat si cei care nu au benficiat de Ord 67/2003 prin care punctajul a crescut cu 100 la suta. Softul fiind conceput defectuos unicii beneficiari au ramas doar cei care nu au beneficiat de ord.67/2003.Mentionez ca acestia din urma sunt o minoritate ce beneficiaza simultan si de alte pensii in afara de cea proprie de agricultor ,de urmas din agricultura pensie din asigurarile de stat si pensie de urmas de asigurari de stat.Toate petitiile adresate intitutiilor abilitate CASA JUD PENSII TIMIS ,CNPP, nimeni nu recunoaste ca s_a gresit ,fratia hotilor merge mai departe.