Zilele trecute, pe 16 mai 2022, a fost publicată Legea nr. 138 din 2022, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004, privind protecţia animalelor în Monitorul Oficial al României. Aceasta prevede majorarea pedepselor și ale amenzilor contravenționale prevăzute în forma de bază a actului normativ.
Legea urmărește asigurarea condiţiilor de viaţă şi bunăstare ale animalelor cu sau fără stăpân, consfințind o serie de drepturi şi obligaţii în sarcina deţinătorilor de animale. Aceștia din urmă au responsabilităţi privind întreţinerea şi supravegherea animalelor, tratamentul aplicat acestora excluzând orice act de cruzime şi violenţă.
Numărul de situații sesizate, în care oamenii au avut un comportament agresiv față de animale, s-a menținut la un nivel ridicat. Astfel a fost necesară instituirea, la nivel legislativ, unor noi norme prin care să se limiteze abuzurile împotriva animalelor.
Conform noilor prevederi, se dublează și chiar triplează valoarea amenzilor contravenționale și limitele maxime ale pedepsei cu închisoarea. Noul text de lege îl găsiți AICI.
Și zoofilia reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Majorarea limitelor speciale este necesară, deoarece creează premisele responsabilizării cetățenilor, prin încadrarea faptei într-o categorie superioară a pericolului social.
În plus, în cazul condamnării pentru una dintre infracțiunile prevăzute de textul de lege, instanța poate dispune, ca pedeapsă complementară, interdicția de a deține animale, pentru o perioadă de la un an la 5 ani.
Rolul pedepselor complementare este de responsabilizare a celui care a fost condamnat pentru o faptă de natură penală.
Polițiștii pot aplica amenzi contravenționale cuprinse între 3.000 de lei și 12.000 de lei, în cazul constatării următoarelor fapte:
- nerespectarea obligației deținătorilor de animale de a asigura acestora un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire, atenție și asistență medicală;
- folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme şi în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri;
- abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului;
- administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor, în timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului;
- folosirea de mijloace de dresaj, care să provoace traume psihice sau fizice, precum și metode care prejudiciază sănătatea ori bunăstarea animalului.
Poliția Română recomandă deținătorilor de animale respectarea normelor privitoare la bunăstarea și protecția animalelor, pentru a nu fi sub incidența noilor prevederi legale, care intră în vigoare de joi, 19 mai 2022.
Pe aceeași temă:
Închisoare de până la 7 ani pentru cei care bat sau ucid animale. O nouă lege în România
Trimite articolul
Xanimalele de pe strada, maidanezi si pisici trebuie eliminate fara mila, nu protojate. sunteti bolnavi la cap si romanii sunt ciuma europei la tot ce fac si gandesc.
-
Putina empatie nu ti-ar strica, nu-i vina animalelor ca-s pe strada si s-au inmultit necontrolat.
In alta ordine de idei, daca a durat mai bine de 30 de ani ca sa avem o lege, gandeste-te cat va mai trece pina s-ar steriliza maidanezii…..-
tu vrei empatie pentru animale pentru ca esti sub-uman si stii foarte bine.
-
-
De acord. In plus pentru ceva inasprire a pedepselor celor care isi lasa javrele sa umble libere (ii adaug aici si pe minunatii ciobani) nu s-a sesizat nimeni?
-
Sa vrei sa omori fara mila si altii sunt bolnavi la cap.
Dar pentru javrele umane care maltrateaza fete de 15 ani si le baga in spital cu fata sparta,dar pentru violatorii in serie sau pentru criminalii de batrini nu se inaspresc pedepsele ?