„Din 1 septembrie, oamenii vor începe deja să își primească drepturile bănești aferente lunii septembrie, pentru că din luna septembrie intră în vigoare noua Lege a pensiilor, unde avem inclusă și noua formulă de calcul, pe baza căreia am recalculat toate pensiile (…)
Estimăm că peste 75% din numărul total de pensionari din sistemul public vor primi majorări ale pensiilor”, a anunțat, marți, președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu.
Pensionarii vor primi deciziile de racalculare în perioada 16-31 august, scrie HotNews.ro.
Ce informații vor cuprinde documentele
În prima parte a documentului, vor fi prezente datele despre pensionar – CNP, nume, data înscrierii la pensie și denumirea categoriei de pensie.
Pe document va apărea „suma punctajelor anuale realizate de titular”, adică „numărul de puncte realizate pe contributivitate, cât a muncit persoana respectivă”.
Pensionarii vor regăsi și cuantumul pensiei la data de 31 august, înainte de aplicarea noii Legi. Apoi, vor găsi o „evidență foarte clară a tuturor stagiilor de cotizare”, spune președintele Casei de Pensii.
Astfel, partea a doua a documentului e împărțită în 6 puncte:
- A) Total stagiu de cotizare realizat;
- B) Stagiu de cotizare contributiv;
- C) Numărul de puncte de stabilitate;
- D) Numărul total de puncte realizate la 1 septembrie;
- E) Valoarea punctului de referință la data de 1 septembrie și F) cuantumul nediminuat al pensiei la 1 septembrie.
Astfel, la punctul F pensionarii vor găsi noua sumă pe care o vor primi lună de lună.
La finalul documentului, este prevăzut că „decizia de recalculare poate fi contestată în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanța judecătorească competentă”, a explicat șeful Casei de Pensii.
Noua formulă de calcul a pensiei
În anul 2024, valoarea punctului de pensie prevăzut pentru anul 2023, de 1.785 lei, s-a majorat cu 13,8% și este 2.032 lei.
Raportându-se la valoarea punctului de pensie de 2.083 lei, valoarea punctului de referință (VPR) la data intrării în vigoare a noii legi va fi de 81 de lei.
VPR (valoarea punctului de referință) se calculează împărțind valoarea punctului de pensie de 2.032 lei la 25 (unde 25 reprezintă numărul de ani minim pentru pensionare).
Pensia va fi egală cu valoarea punctului de referință înmulțit cu numărul de puncte. Numărul total de puncte de pensie este format din numărul de puncte contributive, necontributive și de stabilitate.
Potrivit noii legi, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani, iar până în 2035 vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani. Pentru a beneficia de pensie anticipată, este necesar un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 de ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!