Percheziţiile au loc la locuinţele a cel puţin 25 de persoane suspectate de evaziune fiscală. Printre suspecţi se află şi persoane din Strehaia.
Potrivit anchetatorilor, mai mulţi romi de la Strehaia emiteau facturi false către administratorii unor firme, iar după ce facturile erau emise, societăţile le înregistrau în contabilitate pentru a-şi diminua veniturile impozabile. Ulterior, banii erau returnaţi, mai puţin comisionul celor care emiteau documentele. Prejudiciul creat în acest mod se ridică la peste două milioane de euro.
Printre membrii grupării specializate în evaziune fiscală se află şi primarul comunei mehedinţene Prunişor, Nandi Covlea (PSD), la locuinţa căruia au loc percheziţii, adaugă sursele judiciare citate. De asemenea, au loc percheziţii şi la Strehaia, dar şi în localităţi din judeţele Timiş şi Gorj.
UPDATE. Primarul comunei mehedinţene Prunişor, Nandi Covlea, a fost ridicat de polițiști alături de soția sa și alte 20 de persoane.
Covlea a fost ridicat de polițiști de la locuința sa și dus dus la sediul DIICOT Mehedinţi pentru audieri. La ieșire din casă, primarul a spus că procurorii urmează să stabilească dacă este vinovat și a refuzat să facă alte declarații.
Ulterior, poliţiştii de la Serviciul de Combaterea Criminalităţii Organizate Mehedinţi au descins şi la sediul unei firmei de construcţii şi transporturi administrată de Elena Covlea, soţia primarului, aceasta fiind şi ea dusă la audieri. Nandi Covlea este la al treilea mandat de primar în comuna Prunişor şi ocupă funcţia de vicepreşedinte al PSD Mehedinţi.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, în acest dosar au fost făcute, marţi dimineaţă, 22 de percheziţii domiciliareîn Mehedinţi, Timiş şi Gorj, vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate specializată în infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.
„Există suspiciunea că liderii grupării au identificat agenţi economici interesaţi să-şi diminueze ilegal baza impozabilă prin înregistrarea în documentele contabile a unor operaţiuni comerciale nereale, după care, prin firmele controlate de către ei prin interpuşi, au emis facturi aferente operaţiunilor fictive derulate cu societăţile comerciale respective”, se arată în comunicat.
Potrivit procurorilor, grupul infracţional organizat a furnizat facturi fiscale în schimbul unor comisioane cuprinse între 3 – 10% din valoarea înscrisă pe acestea, iar contravaloarea lor era achitată în principal prin transferuri bancare în conturile firmelor emitente, dar şi cu chitanţe de plată în numerar. Ulterior, după retragerea în numerar a sumelor respective şi după reţinerea comisioanelor stabilite, liderii grupării înapoiau banii partenerilor de afaceri care îi reintroduceau în patrimoniul firmelor deţinute.
În urma percheziţiilor au fost ridicate 22 de persoane, care urmează să fie audiate la sediul DIICOT Mehedinţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!