Concret, procurorii DIICOT cercetează activitatea infracțională a mai multor cadre medicale din Tg. Mureș și nu numai, care, începând cu anul 2013, au falsificat acte medicale oficiale, precum trimiteri, diagnostice, prescripții medicale, prin care solicitau decontarea prin CNAS a unor dispozitive medicale, respectiv catetere urinare, care nu erau de fapt necesare pacienților. Comenzile pentru dispozitive ajungeau la aceleași două firme, ambele cu sediul în Tg. Mureș, care asigurau, pe hârtie, livrarea comenzilor. Contravaloarea dispozitivelor medicale fiind încasată fără drept.
„Reprezentanții societăților vizate în cauză, care s-au constituit într-un grup infracțional organizat, livrau pacienților în numele cărora decontau dispozitivele medicale cu codul C05 – catetere urinare, în general, doar scutece pentru adulți, produse de care aceștia aveau cu adevărat nevoie, dar care nu erau decontate de către CNAS. Din verificările efectuate până în acest moment se estimează prejudiciu de circa 10.000.000 lei, dar acesta va putea fi stabilit cu exactitate ulterior în urma administrării mijloacelor de probă specifice în cauză”, transmit reprezentanții DIICOT.
În urma perchezițiilor, la sediul DIICOT Tg. Mureș urmează să fie prezentate pentru audieri 50 de persoane, în primă fază.
Acţiunea este efectuată cu sprijinul polițiștilor din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – I.G.P.R., precum şi al Serviciului Judeţean Anticorupţie Mureş şi al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală – Direcţia Regională Sibiu. La activităţi participă poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş şi jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mureş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!