Percheziţiile în acest dosar vizează proceduri de achiziţie prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri externe, dar şi achiziţii pentru programul de neonatologie.
Funcţionari publici şi medici care au făcut parte din comisii de atribuire a unor contracte ar fi dat preferenţial contracte finanţate din fonduri de la Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii unei firme olandeze din domeniu medical, care în schimb ar fi oferit bunuri şi servicii, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax. Acestea au declarat că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie fac percheziţii la Ministerul Sănătăţii, la Asociaţia de Neonatologie, precum şi la spitalele Polizu, Cantacuzino şi C.C. Iliescu.
Potrivit surselor citate, ancheta DNA este făcută în colaborare cu autorităţi din Marea Britanie şi Olanda. În anchetă ar fi vizaţi mai mulţi funcţionari publici, dar şi „medici de renume” care au făcut parte din comisii de atribuire a unor contracte. Medicii ar fi fost cooptaţi în comisiile de licitaţii „pentru a da greutate deciziilor care se luau”, au mai spus sursele citate. Reprezentanţii acelor comisii ar fi atribuit preferenţial unei firme olandeze contracte de prestări servicii în domeniul medical, iar apoi medicii şi funcţionarii ar fi fost „recompensaţi cu bunuri şi servicii” de către societate, potrivit aceloraşi surse.
Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, citați de Mediafax, procurorii DNA au verificat la minister achiziţia de aparatură printr-un program derulat cu Banca Mondială, din perioada 2007-2008.
Procurorii au beneficiat de sprijinul Oficiului de Luptă Antifraudă (OLAF) din cadrul Comisiei Europene, DLAF, precum şi de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!