ANSVSA anunță că în momentul de față, pesta porcină africană evoluează în 303 localități, din 19 județe. Sunt 1153 de focare și 651 de cazuri raportate la porcii mistreți.
În județul Tulcea sunt cele mai multe focare (572), acesta fiind urmat de Brăila (cu 129 de focare) și Ialomița (125 de focare). Până acum au fost eliminați peste 350.000 de porci afectați de această boală.
Prezența virusului care provoacă pesta porcină africană a fost semnalat pentru prima dată în România în data de 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare. De atunci, s-au adoptat o serie de măsuri pentru combaterea lui. Reprezentanții ANSVSA transmit că evoluția bolii este monitorizată în permanență.
În plus, Comisia Europeană a venit în sprijinul ANSVSA în combaterea pestei porcine africane, virând la finele anului 2018 o a doua tranșă, în valoare de 3,9 milioane de euro, din grant-ul de 34.278.750 de euro. Următoarea tranșă va fi efectuată atunci când situația bugetară va permite acest lucru.
Autoritățile le reamintesc oamenilor că orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau Direcțiilor Sanitar-Veterinare județene. Proprietarii ai căror porci sunt bolnavi și trebuie sacrificați, vor fi despăgubiți de stat, în condițiile prevăzute de lege.
Citiți principiile noastre de moderare aici!