Unii sindicalişti din ţară au plecat spre Bucureşti în noaptea de luni spre marţi. Autocarele şi microbuzele care îi vor aduce pe sindicaliştii din ţară vor intra în Bucureşti între orele 9.30 şi 10.30, din patru zone, respectiv complexul Kikka pentru cei care sosesc pe autostrada A1, rondul Theodor Pallady pentru cei care vin pe Autostrada A2, Fântâna Mioriţa pentru cei care intră în Bucureşti pe DN1 şi Parcul Plumbuita pentru cei care vin pe Şoseaua Urziceni.
Blocul Naţional Sindical, organizatorul protestului, a anunţat peste 10.000 de participanţi din toate ramurile economice: construcţii de maşini, transport rutier, feroviar, portuar, aeronautic şi naval, din sectorul construcţiilor şi materialelor de construcţii, poştă şi telecomunicaţii, sectorul tipografic, ramura electronică, electrotehnică, automatizări şi industria de apărare, instituţii de cultură, reprezentanţi din domeniul producerii şi distribuţiei energiei electrice, din industria textilă, agricultură, bănci, minerit şi geologie, sport, sănătate, administraţie publică şi din sectorul gospodăriei comunale.
Coloanele de manifestanţi se vor strânge în Piaţa Victoriei, unde la ora 12.00 va începe un miting de protest. Apoi, sindicaliştii se vor încolona şi vor pleca într-un marş spre Piaţa Muncii, pe un traseu care include sediile mai multor ministere şi instituţii publice, printre care Ministerul Economiei, Ministerul Muncii, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii.
Federaţia Sindicatelor din Administraţia Publică Publisind a anunţat că va participa la marşul BNS cu 2.000 de membri de sindicat din Finanţe, RA-APPS, control financiar, probaţiune, consilii locale şi primării, poliţie comunitară. Dintre aceştia, aproximativ 1.000 sunt membri ai Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare, care vor veni echipaţi în uniforme.
De asemenea, printre protestatari vor fi şi angajaţi din asistenţă socială şi protecţia copilului, dar şi reprezentanţi ai Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie.
La protestul BNS vor participa şi aproximativ 100 de mineri din Valea Jiului, care au plecat luni noapte spre Capitală.
Sindicaliştii cer creşterea salariului minim stipulat în contractul actual, menţinerea coeficienţilor de ierarhizare şi a drepturilor lucrătorilor, crearea unui program clar de investiţii care să includă resursele financiare aferente, pentru relansarea economică.
În timpul protestului va fi restricţionată circulaţia rutieră pe traseul pe care vor merge sindicaliştii. Astfel, pe durata mitingului, traficul rutier în zona centrală va fi restricţionat între Piaţa Arcul de Triumf, Şoseaua Kiseleff, Piaţa Victoriei, Calea Victoriei şi Piaţa George Enescu. Apoi, de la ora 13.30, traficul va fi oprit progresiv, pe străzile Dem I. Dobrescu, George Enescu, Franklin şi Episcopiei, până când vor pleca toţi sindicaliştii din Piaţa George Enescu. Începând cu ora 14.30, pe banda întâi de circulaţie traficul va fi restricţionat de la Piaţa George Enescu până la Ministerul Agriculturii.
Mai multe autobuze RATB care circulă pe traseele pe care vor merge sindicaliştii au fost deviate pe rute ocolitoare, pe durata protestului.
Protestul BNS vine după cele de săptămâna trecută organizate de CNSLR Frăţia şi Confederaţia “Cartel Alfa”.
Ultima acţiune de protest a sindicaliştilor a avut loc vineri, 24 septembrie, când aproximativ 6.000 de sindicalişti ai “Cartel Alfa”, majoritatea poliţişti şi angajaţi ai penitenciarelor, au plecat într-un marş ilegal de la Guvern spre Palatul Cotroceni, unde au aruncat cu caschete şi lumânări şi au strigat “ieşi afară javră ordinară”. În urma protestului ilegal, atât preşedintele cât şi premierul au renunţat la serviciile de escortă ale Poliţiei.
Scandalul a culminat cu demisia din funcţie a ministrului de Interne Vasile Blaga. Portofoliul a fost preluat luni de liderul senatorilor PDL Traian Igaş, iar la ceremonie Traian Băsescu a cerut Guvernului un raport despre ceea ce s-a întâmplat în 24 septembrie.
Sursa: Mediafax
Citiți principiile noastre de moderare aici!