Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit marți, 18 ianuarie, la Palatul Victoria, cu reprezentanții producătorilor și furnizorilor din domeniul energiei. Le-a prezentat acestora noile măsuri, agreate luni în Coaliție:
- plafonarea prețului la energie pentru consumatorii finali casnici și industriali, pentru întreprinderile mici și mijlocii,
- creșterea plafonului de consum până la care se aplică această facilitate,
- aplicarea unui sistem de reducere a facturii la energie pentru universități și alte instituții de învățământ, spitale, instituții de cultură și religioase, furnizori de servicii sociale, instituții publice, ONG-uri.
Furnizorii de energie electrică și gaze naturale au agreat noile măsuri și și-au asumat responsabilitatea de a storna și de a reface facturile emise eronat până acum. Astfel, cele achitate deja vor fi deduse din următoarea factură.
Noile măsuri urmează să fie incluse într-un act normativ care va fi supus, cât mai curând, analizei și aprobării Guvernului.
Potrivit datelor Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), peste 2 milioane de facturi au fost deja recalculate.
„Potrivit analizei prezentate de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, peste două milioane de facturi pentru furnizarea energie electrice au fost deja recalculate, fiind preluate peste 450 de sesizări de emitere neconformă, în urma controalelor efectuate fiind date amenzi în valoare de peste 600.000 lei. Alte 101 controale sunt încă în derulare, urmând a se face verificări la toți operatorii economici furnizori de energie electrică și gaze.
Furnizorii de energie electrică și gaze naturale au agreat noile măsuri anunțate de Guvern pentru compensarea și plafonarea prețurilor, angajându-se, totodată, să depună eforturi susținute pentru a evita, pe viitor, repetarea problemelor legate de emiterea de facturi eronate. Totodată, furnizorii și-au asumat responsabilitatea de a storna și de a reface facturile emise eronat până acum, urmând ca cele deja achitate să se deducă din următoarea factură.”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Trimite articolul
XDeci, consumatorii vor finanta moca furnizorii timp de 2 luni?
De ce nu storneaza factura umflata, o compenseaza cu factura corecta si returneaza imediat diferenta + dobanda legala??
Se pare ca regulile le stabilesc furnizorii nu guvernul romanistanului!??
asta se numeste FURT. unde sunt amenzile? anii de puscarie? nu? e liber la furt, da? deci liber la orice are orice chef. bine si asa. “amenzi în valoare de peste 600.000 lei” alea nu-s amenzi, ala e “cost of doing business”, clovnilor! guvernantii mana-n mana cu furnizorii.
Reprezentantii nostrii ,adica guvernul a cersit mila de la furnizorii de energie, pentru noi si noi trebuie sa apreciem faptul ca pe ai nostri nu=i ajuta dibla sa gandeasca mai mult !!