La peste 20 de ani de la căderea lui Nicolae Ceauşescu, Revoluţia din decembrie 1989 încă mai are secrete: zeci de morţi suspecte, un dosar penal cu mii de infracţiuni şi niciun vinovat. Mai puţin generalii Chiţac şi Stănculescu, condamnaţi pentru represiunea de la Timişoara. Revoluţionarii au cerut cu insistenţă în ultimii ani soluţionarea dosarului privind evenimentele din decembrie însă ancheta a înaintat anevoios. Acum, în urma declasificării decise în Guvern, vor avea acces la mai multe documente din acele zile tulburi.
“Cine şi-a permis să secretizeze crima din decembrie 89, timp de 20 de ani ?! Obţinerea acestor documente s-a făcut în baza dispoziţiei Curţii Europene a Drepturilor Omului, din punctul meu de vedere nu este nicio victorie şi niciun rezultat spectaculos, este un eşec al sistemului judiciar românesc pentru că în primul rând nu cunoaştem persoana, sau persoanele care au fost atît de puternice în România şi au fost protejate timp de 20 de ani”, a afirmat Doru Mărieş, preşedinte Asociaţia 21 Decembrie.
CEDO a decis anul trecut ca o copie a dosarului Revoluţiei să fie transmisă asociaţiei. Parchetul a refuzat, invocând caracterul secret al anumitor documente, problemă ce va fi definitiv rezolvată prin declasificare. Rămâne de văzut însă care va fi evoluţia anchetei aflate la Parchetul General.
“Din punct de vedere al istorie sunt importante pentru că riscau să fie distruse, şi aşa sunt foarte multe distruse, rezultă chiar din documentele pe care le-am primit deja, că multe au fost distruse în 90, 92, 93, alte le chiar 10 ani mai târziu!“, a adăugat Doru Mărieş, preşedinte Asociaţia 21 Decembrie.
Printre aceste documente se numără jurnale militare, inventare privind armamentul distribuit în acele zile, dispoziţii militare date în acele zile dar şi o serie de ordine emise în vederea represiunii manifestanţilor.
Unul dintre participanţii direcţi la acele evenimente, generalul Victor Atanasie Stănculescu spunea în urmă cu mai bine de o lună că revoluţia a fost lovitură de stat pregătită peste hotare, lovitură de care anumite persoane ce s-au făcut remarcate după plecarea lui Nicolae Ceauşescu din Comitetul Central nu erau străine.
Revoluţionarii încă mai speră ca, odată dezvăluite necunoscutele acelor zile, să fie traşi la răspundere şi cei care au ordonat şi condus acţiunile împotriva celor care manifestau pe străzi împotriva regimului dictatorial al lui Ceauşescu.
Sursa: Realitatea.net
Citiți principiile noastre de moderare aici!