Ministrul Educației a transmis joi că în perioada în care noile legi ale Educației au fost în dezbatere publică au fost înregistrate peste 9.000 de amendamente.
„Avem 1.486 de seturi de propuneri, vor fi în jur de 1.500 de seturi de propuneri pentru legile educației. Sunt peste 9.000 de amendamente propuse. Unele sunt puternic justificate. Vor fi analizate, astfel încât săptămâna viitoare să existe o formă a celor două legi care să fie trimisă ministerelor, Consiliului legislativ și CES pentru avizare.
Vor fi noi observații, care vor fi și ele incluse în legi. Vor intra în guvern, sperăm, la începutul lunii septembrie. După adoptarea în guvern, vor fi transmise Parlamentului, instituția capabilă să decidă procedura de adoptare. Ieri am înțeles că a fost o zi tristă că s-a încheiat etapa dezbaterilor, dar vor mai fi două etape”, a spus ministrul.
În ceea ce privește Bacalaureatul, ministrul a spus că va fi modificat, cel mai devreme, în 2027, după planuri cadru noi care vor fi finalizate după publicarea legii.
„Se justifică o probă scrisă la Limba română, inclusiv gramatică, unde va fi mutat total accentul de pe memorare. Va trebui extinsă lista probelor facultative la alegerea candidaților pentru a acoperi toate disciplinele din noile planuri cadru. Aceste probe de la BAC trebuie corelate și cu calificările definite de ANC, pentru ca după aceste probe să existe certificate de competență credibile”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
În ceea ce privește palatele și cluburile copiilor, angajații acestora își vor putea păstra statutul de cadru didactic, iar aceste unități de educație extrașcolară, cu patrimoniu descentralizat, vor trece la consiliile județene, nu la primării.
Copiii cu cerințe speciale care au forme ușoare de afecțiuni vor fi preluați în învățământul de masă gradual, de către școlile care îndeplinesc condițiile, iar profesorii din învățământul de masă vor beneficia de un spor de 5 % pentru fiecare copil preluat în clasă, maximum 15%, pentru că într-o clasă vor putea fi preluați maximum 3 copii cu cerințe speciale”, conform ministrului.
În privința învățământul superior și a plagiatului, ministrul crede că propunerea privind renunțarea la titlul de doctor pentru plagiat nu va mai rămâne în picioare.
„Dacă o persoană vrea să renunțe la titlul de doctor după acuzații de plagiat, va fi obligată să returneze banii primiți pentru studii. Sigur, nu rezolvă întreaga problemă, dar responsabilizează. Ministerul Educației consideră corect ca într-o astfel de situație universitatea să fie obligată la o analiză profundă din toate perspectivele, în paralel cu cererea de renunțare a titlului de doctor. Va exista și o analiză temeinică a respectivei teze de doctorat”, a mai declarat Cîmpeanu.
Trimite articolul
XWow, începe marea dragare a învățămîntului! Vorba aia: sunteti 🙂 aD literam … !!
Nu credeam va se poate mai decat proasta aia de la psd dar se pare ca ae poate. O sa aiba parte de educatie doar cei cu bani.
De 32 ani, totul s-a dat peste cap !!! INCOMPETENȚĂ MAXIMĂ !!!!!!!!