Potrivit celor de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Poartă această denumire după constelația din care pare că vin.
Denumirea de „stea căzătoare” vine din vechime, când oamenilor li se părea că una din stelele de pe cer cade. Desigur, stelele nu au cum sa cadă, astfel că oamenii observă de fapt o particulă foarte mică, cu un diametru sub 1 mm, care intră în atmosfera Pământului și care, la frecarea cu aerul, emite o lumină.
„Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul, când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracțiune de secundă, vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit.
Toate aceste particule de praf vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul înghețat este eliberat în spațiu”, spun cei de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Pentru Perseide, perioada de activitate este între 17 iulie și 26 august. Maximul curentului va fi în 13 august, între orele 10 și 17. Pentru că maximul vine în timpul zilei, când meteorii nu se pot vedea, este recomandat să vă uitați pe cer în noaptea de dinaintea maximului (12 pe 13 august), respectiv în cea de după (13 pe 14 august).
Din orașele mari nu se pot observa mulți meteori, așa că cel mai bun loc pentru a-i observa este unul la țară ori la munte ori la marginea orașelor mari.
„Cei ce vor observa din zonele cu cer curat vor putea vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.
Dacă doriți ca observațiile voastre să fie utile oamenilor de știință, este nevoie ca la fiecare meteor observat să notați: ora, minutul, secunda când a apărut; locul de unde a venit (constelația); strălucirea (magnitudinea) prin compararea lui cu stelele vecine. În acest caz vă invităm să luați legătura cu Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM)”, transmit specialiștii de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!