Agenții de poliție, angajații SMURD și de la Ambulanță sunt suspectați că ar fi transmis date despre persoane decedate reprezentanților unor firme de pompe funebre, care, la rândul lor, îi contactau pe aparținătorii acestora pentru a încheia contracte de prestări servicii. Luni dimineața anchetatorii au audiat 26 de persoane, în urma a 17 percheziții domiciliare.
„Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că învinuiţii, angajaţi ai Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), ai Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti – Ilfov (SABI) sau agenţi de poliţie din cadrul Ministerului de Interne, transmiteau, în baza unei înţelegeri prealabile, către reprezentanţi ai unor firme de pompe funebre date cu caracter personal şi medical privind persoane decedate, precum şi date privind aparţinătorii acestora (nume, adresă, număr de telefon), de care luau cunoştinţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu. La rândul lor, reprezentanţii firmelor de pompe funebre, învinuiţi în cauză, contactau aparţinătorii persoanei decedate în vederea încheierii unor contracte de prestări servicii funerare”, a precizat Parchetul Tribunalului Bucureşti.
Atunci când se încheia un contract de servicii funerare, angajații Serviciului de Ambulanță, SMURD și agenții de poliție primeau mită o sumă de bani, între 500 și 600 de lei, de la reprezentanții firmelor de pompe funebre, în baza unor înțelegeri anterioare.
Printre persoanele suspectate în acest caz sunt zece polițiști de la secțiile 22 și 25 din București.
Ministerul Sănătății a primit sesizări conform cărora mai multe firme de pompe funebre erau anunțate despre accidente, înainte ca decesul să fie declarat.
„Am primit aceste sesizări de câteva luni. Era vorba de unele firme de pompe funebre care erau anunţate despre un posibil deces înainte ca acesta să se fi produs, adică să fi fost declarat decesul de către medici”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii.
Managerul Serviciului de Ambulanță București – Ilfov a anunțat că sprijină ancheta autorităților pentru rezolvarea acestui caz, mai ales că faptele comise de angajații instituției sunt interzise prin regulamentul intern și fișele de post.
„Conducerea SABI sprijină ancheta autorităţilor competente ale statului în acest caz. Regulamentul intern şi fişa postului interzic aceste fapte”, a spus Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București – Ilfov.
Citiți principiile noastre de moderare aici!