Sindicatul Polițiștilor Europeni – Europol – a transmis un comunicat, plecând de la tragicul eveniment în care polițistul Cristian Amariei, din Timiș, a fost împușcat de către un bărbat dat în urmărire națională. Potrivit comunicatului, legalitatea aplicațiilor de mesagerie precum WhatsApp, Facebook Messenger sau Snapchat a fost amplu dezbătută, iar în urma discuțiilor, Inspectoratul General al Poliției Române a decis să le interzică polițiștilor ”utilizarea echipamentelor de telecomunicații mobile (smartphone, tablete, etc) și a aplicațiilor informatice (Facebook Messenger, Whatsapp, Smapchat, etc) pentru transmiterea informațiilor conexe activității de poliție”.
”Pornind de la tragicul eveniment de la IPJ Timiş, unde colegul nostru, Cristian Amariei, a fost împuşcat de către o persoană care a fost ‘dată în urmărire’ pe un grup de Whatsapp de către un ofiţer de la nivelul unităţii şi până la situaţii în care poliţiştii primesc ‘ordine’ pe asemenea aplicaţii, au existat nenumărate polemici pe marginea legalităţii utilizării acestor mijloace de comunicare”, transmit cei de la Europol.
De asemenea, au fost luate în calcul și vulnerabilitățile descoperite în folosirea acestor aplicații, ele nerespectând normele de protecție a datelor clasificate.
Sindicaliștii se declară nemulțumiți de decizie, fiind de părere că Poliția Română le solicită angajaților să folosească metode depășite pentru a-și face meseria.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XExista si Telegram..poate e mai bun ca e de la rusi. Davai, davai!!
Whatsapp-ul e una, dar cum sa spui ca politistii nu au voie sa mai foloseasca telefoane mobile??? Si cum pot sa comunice intre ei, sau cu operatorii de la 112, sau cu cineva care suna la 112, mai ales cand sunt pe teren, si cauta un victimele unui accident, sau un copil disparut, o fata rapita? Ce sa foloseasca? Semnale cu fum, ca in epoca de piatra? Ah, ma scuzati, am uitat ca si fumatul e interzis in spatiile publice…
Pe bune, mai e cineva normal la cap printre sefii politiei ???
Culmea ipocriziei: cine iti da amenda? Cel care foloseste telefonul la volan, cel care conduce fara centura, cel care parcheaza pe trecerea de pietoni…
Normal ar fi sa foloseasca statiile din dotare, pentru a comunica in interes de serviciu. Sindicalistii sunt nemultumiti ? Cine sare de fund in sus daca “le fura” cineva datele si informatiile “pretioase” de pe FB ? Sindicalistii .
Asta ii nemultumeste pe ei? Ca nu mai pot folosi whatasapp in interes de serviciu? Ar fi frumos sa ii supere crimele comise sub nasul lor, ar fi frumos sa-i supere colegii care iau mita, care fac trafic de tigari.
Daca nu trimiteam share location pe whatsapp la un angajat de la ambulanta nu ma gaseau. Accident pe motocicleta undeva prin tinca
Si politistii locali primesc misiuni prin watsapp care sunt sheruite de la o persoana la alta ca la telefonul fara fir, altadata se ajunge si de la a 3 -a persoana, intrebarea este in caz de nenorocire cine raspunde ?
n-ai cum sa ii opresti :)))
Daca si-au bagat si nevestele in grupuri…
Pe ei cine-i amendează ? Preafericitul
Romania este indragita pentru peisajele ei cu campuri, munti si paduri virgine, cu case si oameni de tara, cu carute si care cu boi, adica pentru ca suntem inapoiati!
Asa si la institutii sa fie cat mai multa hartagoraie. Ce mijloace moderne, online de comunicare?? Sa fie ordine scrise pe hartie, cu 5 semnaturi, 3 numere de inregistrare stranse in teacuri de hartii, teancuri de bibliorafturi!
Comic e ca au voie sa foloseasca informatii din mediu online ca sa rezolve o problema sau sa se autosesizeze, dar la randul lor nu au dreptul sa foloseasca mediul on-line!
In total acord cu acest lucru, dar daca le interzici folosirea aplicatiilor acceseaza fonduri Europene si creaza-ti propria aplicatie. Nu au voie telefoane mobile, foarte bine. In SUA si alte tari europene au statii la ei suficient de puternice sa fie folosite oriunde in oras si pe langa oras unde pot vorbi cu un dispecer.
Solutii sunt, iar tu sa vii sa interzici fara sa propui o alternativa nu este bine.
Oricat de habarnist sa fii si tot iti dai seama ca le trebuie un program special doar al lor si securizat corespunzator. Nu asa era si normal de la bunul inceput?
Să folosească sisteme de telecomunicații proprii, iar când sunt anchetați să li se faca publică conversațiile.
Faptul ca politistii isi trimit intre ei prin messengere publice informatii de caz cu copii dupa documente ce contin informatii cu caracter personal nu este acceptabil. Desigur ca la mintea unor sefi, ei pt a fi siguri pe functie, interzic complet comunicarile de serviciu si pt ca unii angajati ar abuza de astfel de mijloace.
Este un fapt normal ca in orice companie, nu doar politie, ca datele cu privire la persoane, clienti, proiecte, sa fie manipulate doar prin dispozitive si sisteme de comunicatii controlate si asupra carora au un control intern fie prin angajati sau prin companii subcontractate.
Politistul e normal sa isi poata trimite locatia catre alt coleg cu care desfasoara o misiune, dar risca succesul misiunii daca terminalul colegului nu se gaseste in mana cui trebuie.
Una e o misiune in de patrulare in care isi dau un punct de intalnire prin whatsapp sau isi zic de unde iau cafeaua si alta este sa trimita locatia unde se va pozitiona in misiune critica.
Prostia consta in faptul ca se elimina ceva inainte de a fi inlocuit cu altceva care sa suplineasca aceasta nevoie de comunicare, pentru ca ea exista. Politia Romana ne-a obisnuit cu luarea unor decizii pe negandite, nici nu au cum sa dea dovada de inteligenta si competenta cand vedem cum se fac promovarile in acest minister de interne.
Dar țigări au voie sa aducă cu camioanele, aa e în regula am inteles