Comisia Europeană intervine și cere ca România să îi informeze pe cetățeni referitor la calitatea aerului. Totodată, potrivit hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene din 18 octombrie 2018, România ar trebui să închidă, să etanșeze și să restaureze din punct de vedere ecologic 48 de depozite ilegale de deșeuri.
Conform Comisiei Europene, România nu a respectat cerințele Directivei 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa. România nu a respectat valorile-limită pentru dioxidul de azot în Timișoara, București, Brașov, Iași și Cluj-Napoca și nici nu a luat măsuri pentru a scurta cât mai mult perioadele de depășire.
Prezența unor concentrații ridicate de dioxid de azot implică riscuri pentru sănătatea umană. Prin urmare, Comisia a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere, acordându-i un termen de patru luni pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii problemei. Dacă România continuă să nu se conformeze, Comisia poate decide să înainteze cazul Curții de Justiție, unde va cere plata unei amenzi.
Conform G4media, statele membre ale Uniunii Europene au obligația de a recupera și elimina deșeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană și mediul, interzicând abandonarea, descărcarea sau evacuarea necontrolată a deșeurilor. România avea obligația de a închide și a reabilita depozitele de deșeuri neconforme (depozite de deșeuri municipale și industriale) până la 16 iulie 2009. Până în ianuarie 2020, cea mai mare parte a lucrărilor necesare pentru rezolvarea problemei nu au fost încă planificate sau demarate.
Trimite articolul
XCe aveti ma?
Voi aveti idee cine e premar la noi?
Sa- si bage mintile- n cap, ieuropenii. Noi avem un premar scolit de comunisti.
O rezolvare aprox’ simpla …. introducerea sistemului de ‘recipient returnabil … (in Germania se numeste ‘pfand’) adica: 1 recipient de sticla gol’sa valoreze 1 ron, recipientul de plastic (binecunoscutele PET-uri de 02, 03, 05, 1, 2, etc litri sa valoreze 2 ron) in cazul in care consumatori le vor introduce in aparate care emit un bon fiscal cu care se pot cumpara alte produse sau etc etc. la fel cu recipientul de aluminiu etc etc …. si cam multi romanii nu vor arunca binecunoscutele pet-uri care polueaza. intradevar, acest proces necesita timp, dar niciodata nu e tarziu sa incepem!!! hypermarket-urile isi permit sa achizitioneze aparate pentru aceste “reciclabile'” … trebuie doar putina ‘indemnare de catre autoritati 🙂 si putina educatie ecologica!!!
-
1. eu platesc deja serviciile de ridicat gunoiul, servicii in care se presupune ca intra si reciclarea, nu?
2. adica sa creasca pretul bauturilor cu 1-2 lei, ca eu sa primesc 1-2 lei inapoi? si cam ce ai vrea sa fac, sa strang sticlele si sa le car pana la hypermarket? daca mie-mi place sa comand totul acasa? si nu vreau sa intru niciodata intr-un magazin? imi cari tu sticlele pe gratis pana acolo sa-mi primesc banii inapoi? sau cum te-ai gandit?