UPDATE 2: Ponta a anunţat că va susţine pentru postul de preşedinte al Senatului, rămas vacant după demisia lui Crin Antonescu, un senator care a candidat la alegerile parlamentare pe lista USL, care nu este încă stabilit.
El a arătat că este prematur să fie avansat deja un nume, dar a precizat că nu va fi vorba de Ilie Sârbu.
UPDATE: Guvernul Ponta III a primit votul Parlamentului
Guvernul propus de Victor Ponta a primit votul Parlamentului, cu 346 voturi pentru și 192 împotriva. Pentru validare erau necesare minimum 288 de voturi.
Parlamentarii au votat secret cu bile asupra proiectului de hotărâre privind modificarea structurii şi a compoziţiei politice a Guvernului României.
Ponta a prezentat structura noului Guvern fără a lua în considerare declarațiile lui Traian Băsescu, pe care premierul le consideră „o capcană”.
Preşedintele Băsescu a declarat, marţi, că forţarea unui vot în Parlament pentru noul Guvern fără modificarea programului de guvernare produce riscul atacării la Curtea Constituţională de către 50 de parlamentari – „ceea ce se va întâmpla” – şi al unui conflict constituţional Preşedinţie-Parlament. Băsescu propune asumarea răspunderii Guvernului pe programul de guvernare, el spunând că se poate face excepţie, prin decizia BP reunite, de la termenul de 5 zile pentru aşteptarea observaţiilor la program şi asigurând că imediat după asumare numeşte miniştrii. Acesta a mai precizat că a discutat cu premierul Ponta şi că are totală deschidere pentru găsirea unei soluţii, arătând că, în discuţia pe care au avut-o, Ponta i-a promis că „încearcă să rezolve această problemă la Parlament”.
Ședința Parlamentului a fost condusă de Valeriu Zgonea care a anunţat că din 575 de senatori şi deputaţi sunt 375 prezenţi şi 200 absenţi, iar parlamentarii au aprobat ordinea de zi şi programul de lucru.
Aceștia au început discutarea proiectul modificarea componenţei şi structurii Guvernului. Primul ministru a avut la dispoziţie 50 de minute şi ceilalţi parlamentari au avut la dispoziţie încă 97 de minute, adică fiecare parlamentar câte 10 secunde.
Ponta a declarat că speră ca Băsescu să accepte noul Guvern, spunând că se află în Parlament în baza articolului 85 din Constituţie privind strict schimbarea compoziţiei politice a Guvernului şi că noul Executiv va continua programul de guvernare aprobat în 2012.
„Vreau să îmi exprim speranţa că vom aplica astăzi nu doar prevederile constituţionale foarte clare, explicite, din articolul 85, alineat 3 din Constituţie, prevederi de altfel de care s-a folosit atât Guvernul Tăriceanu în 2007, cât şi Guvernul Boc în 2009, dar îmi exprim speranţa că, dincolo de declaraţii politice, preşedintele României va respecta decizia 98 din 2008 a Curţii Constituţionale în care lucrurile sunt foarte clare: hotărârea organului reprezentativ suprem al poporului român, adică Parlamentul, este un act obligatoriu pe care preşedintele nu l-ar putea refuza decât prin săvârşirea unor fapte grave de încălcare a Constituţiei”, a declarat Ponta.
Premierul a transmis şi liberalilor că noul Cabinet îşi propune în continuare să nu schimbe cota de impozitare de 16% şi să discute cu Fondul Monetar Internaţional, în aprilie, despre neimpozitarea profitului reinvestit şi reducerea contribuţiilor de asigurări sociale.
La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat în plenul reunit, că liberalii nu vor dat votul lor unui „guvern reformulat”, el precizând însă că prin modificările supuse votului Parlamentului nu se încalcă niciun articol al Constituţiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!