„România este ţara din Europa care are toate tipurile de resurse energetice, energie nucleară, şi dorim să dezvoltăm aceste capacităţi prin colaborarea cu companii din China, energie hidro, care asigură un sfert din producţia naţională, energie pe cărbune, energie termo, unde e nevoie de investiţii, avem resurse importante, dar avem nevoie de investiţii în retehnologizare şi protecţia mediului, energie regenerabilă, acolo unde companii din China sunt deja prezente prin investiţii în domeniul energiei eoliene”, le-a spus Ponta investitorilor chinezi.
Premierul le-a adus aminte de Forumul China – Europa Centrală şi de Sud-Est, care a avut loc anul trecut la București, când România şi China au semnat acordurile necesare pentru deschiderea pieţei chineze pentru produsele agricole româneşti şi posibilitatea importului de carne de porc şi de bovine vii. De asemenea, Ponta a discutat despre asigurarea independenţei energetice, a capacităţii de a avea energie suficientă şi la preţuri competitive, spunând că acest lucru este o mare provocare atât pentru România, cât și pentru China.
Premierul Victor Ponta face, în perioada 30 august – 3 septembrie, o vizită oficială în China, la invitaţia omologului chinez Li Keqiang, ca răspuns la vizita întreprinsă în România de acesta din urmă în noiembrie 2013. Ponta a ajuns la Beijing alături de soţie, europarlamentarul Daciana Sârbu, de vicepremierii Liviu Dragnea şi Daniel Constantin, precum şi de miniştrii Ioan Rus şi Constantin Niţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!