“Decizia a fost legată de contextul intern al campaniei electorale, ambele părţi înţelegând ca discuţiile să nu fie folosite în scopuri politice, fiind mai degrabă discuţii tehnice. FMI are ca regulă să nu se implice în politicile interne pe perioada campaniilor electorale, dar era necesar ca această misiune de evaluare să aibă loc”, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.
Spre deosebire de alți ani, în care misiunile de la București se întindeau pe o perioadă cuprinsă între zece zile și două săptămâni, anul acesta negocierile de la Bruxelles vor dura doar patru zile, în perioada 16 – 19 septembrie.
Delegaţia FMI va fi condusă de Andrea Schaechter, cea a CE de către Istvan Szekely, iar delegaţia Băncii Mondiale de Elisabetta Capanelli, directorul de ţară pentru România şi Ungaria.
Guvernul României va fi reprezentat la nivel de miniștri, iar premierul Victor Ponta ar putea participa la ultimele discuții.
Banca Naţională a României va fi reprezentată de către guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu şi viceguvernatorul Cristian Popa.
În primele două zile vor avea loc negocieri la nivelul staffurilor tehnice. Acestea vor privi execuția bugetară de până acum și a doua rectificare bugetară, în care este inclusă și reducerea CAS cu cinci puncte.
În 18 septembrie vor demara discuțiile la nivel de miniștri. Vor participa: ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu şi ministrul Transporturilor, Ioan Rus.
Pentru ultima zi a fost programată o întâlnire la nivel de conducere executivă a BNR cu misiunile complete ale FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale. Pe agenda zilei se află și o discuție amplă legată de rectificarea bugetară, proiectul de buget pentru 2015, taxarea energiei şi prognozele privind evoluţia încasărilor ANAF. Tot în ultima zi se va discuta și despre reforma în sectorul energetic, întâlnire la care va participa ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!