Deciziile de la ultimul BPN al PNL au fost comunicate de președintele partidului, premierul Nicolae Ciucă. Alte decizii ferme luate se referă la faptul că PNL nu susține suprataxarea, pentru că este obligatoriu ca guvernarea să asigure protecția locurilor de muncă și să evite noi creșteri de prețuri la bunuri și servicii.
„Vom discuta în coaliție un set de excepții pentru ajustare fiscală, însă doar în conformitate cu Planul Național de Redresare și Reziliență. Nu ne abatem de la obiectivele asumate și continuăm să gestionăm în mod responsabil și coerent orice plan de măsuri impuse de actualul context global.
În situația economică în care România se află acum, nu ne permitem ca unele afaceri să se relocheze spre țări din imediata vecinătate, care vor oferi un cadru fiscal mai prietenos. Mediul de afaceri percepe orice taxă nouă ca pe o măsură luată împotriva dorinței companiilor de a investi”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.
Liberalii sunt de acord cu eliminarea unor excepții din fiscalitatea existentă, dar care vor fi operate în conformitate cu PNRR. Printre facilitățile fiscale vizate se numără TVA pentru băuturile cu mult zahăr, accizele la alcool și tutun și impozitul aplicat jocurilor de noroc.
De ce este compensarea carburanților singura soluție pentru scăderea prețului?
În ceea ce privește compensația prețului carburantului, liberalii spun că a fost o decizie luată în coaliție, aprobată de toate formațiunile care susțin guvernul, iar PNL și-a asumat decizia și a comunicat transparent lucrurile deoarece oamenii trebuie să cunoască realitatea.
„Nu vrem să le vindem iluzii prin care să prezentăm populist cetățenilor așteptări pe care nu le putem realiza. A fost o decizie dificilă fiscal, dar pe care am fost nevoiți să o luăm în timp util, deoarece evoluția pieței nu ține cont de planurile de cheltuieli ale guvernului. Este o soluție realistă, care a fost luată numai după ce am aflat care este spațiul bugetar care ne permite să o aplicăm. Sigur că am fi dorit o compensare mai mare, dar aceasta este realitatea și atât am putut asigura”, au mai comunicat liberalii.
Măsura decisă de Guvern se va resimți în buzunarul oamenilor și mai ales în transportul de mărfuri. Este vorba despre o reducere de aproximativ 10 eurocenți la litru, în perioada iulie-septembrie, ceea ce duce, conform calculelor, benzina la 1,63 euro, și motorina la 1,74 euro, România având după această compensare al doilea cel mai mic preț din Europa. Până acum, am avut al patrulea cel mai mic preț, după Ungaria, Polonia și Bulgaria.
Plafonarea prețului la carburanți ar fi condus la costuri bugetare uriașe: pentru reducerea accizei este necesară o derogare de la Comisia Europeană, care durează și fără de care România intră în procedură de infringement; iar reducerea TVA nu ar fi avut ca efect scăderea prețului la pompă (așa cum s-a întâmplat în aprilie 2015, când guvernul Ponta a scăzut TVA la alimente, dar magazinele au păstrat nemodificat prețul la raft).
În Ungaria, plafonarea prețurilor la carburanți a condus la penurie: MOL scade limita la 50 de litri pe zi disponibili pentru șoferi. Măsura este dublată de efectele Ordonanței referitoare la combaterea măsurilor speculative, pentru ca oamenii să fie asigurați de faptul că distribuitorii nu vor majora nejustificat prețul carburanților.
Trimite articolul
XPai cand impozitezi munca ca in Romania, de ce sa deranjezi afaceristii?
-
Asa e.
A facut-o deja!
Guvernul 50 de bani saraceste crtatenii.
“ În situația economică în care România se află acum, nu ne permitem ca unele afaceri să se relocheze spre țări din imediata vecinătate, care vor oferi un cadru fiscal mai prietenos. Mediul de afaceri percepe orice taxă nouă ca pe o măsură luată împotriva dorinței companiilor de a investi”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.”Le-ar parea rau sa se relocheze afacerile,dar de cetatenii proprii nu le pare rau.De aia suntem sclavi in tara noastra,ca astia ii pupa pe afaceristi in dos si de noi in doare in cot.
-
Asa sa ii ajute Dumnezeu pe toti astia de la stat care favorizeaza afaceristi dar nu le pasa de angajatii afaceristilor…
mediul de afaceri, motorul vital economiei, n-are nevoie de angajati? si la urma urmei, oamenii is pentru economie ori economia pentru oameni? sufocarea aia trebuie un pic monitorizata, cand cresc la cate unii profiturile intr-un mare fel, poate nu chiar se sufoca. A, mi-am amintit, de dreapta e cu cerere si oferta, piata se regleaza singura, nu exista specula ci oportunitati. Ma scuzatzi, cu pl@giatul cum mai stati, ca la dottore era de poorc, acum e altcumva? si dosarul, cum a ajuns dosarul la jūdecatorul ala, iar prin metoda coperta? pai si “justitzea”?
Pai da, asa este dom’ prim ministru…ca privatul nu-i sufocat de taxe in timp ce bugetarii-s tot mai multi si o gramada se relaxeaza la munca….
-
Mai lasa scrisul si apuca-te de citit, ca e plin pe aici de anunturi de angajare la bugetari, numai in ultimele doua zile am vazut posturi de directori de scoli, ingineri, asistente medicale, ingrijitori. Alege ceva si mai las-o jos cu bugetarii care te tin pe tine in saracie. Sau invata sa infiintezi o firma in cateva zile si poti sa intri in topul milionarilor, nu vad ce te tot lamentezi, e penibil cand totul depinde de tine sa tot dai vina pe altii. Succes!
Un bugetar vorbeste despre binele mediului privat : lupul stapan la oi. DOAR IN ROMANIA LIBERALII SUNT FOSTI ANGAJATI LA STAT. DOAR IN ROMANIA. Si cica astia sunt cei care au grija de mediul privat, astia sunt liberali.
Ciuca, generalul care nu a iesit la nici o televiziune sa dea un interviu amplu, sa explice ce stie el despre razboaie si armata ( daca stie ceva ). Un personaj impus direct sef la liberali, dupa obiceiul partidului : fara trecut politic in PNL, ajunge sef din 2 miscari. Atat pot si liberalii : sa importe de la altii presedintele lor de partid. Asta e liberalismul in Romania : stat drepti pentru orice nou-venit impus direct sef peste ei. De la PNL se putea cere mai mult, teoretic ar fi un partid vertical. Dar se ploconesc la oricine. Serios : PNL chiar exista sau e de forma ?