Mircea Moloț a ajuns la sediul DNA din Alba miercuri dimineața, refuzând să facă vreo declarație. Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, Mircea Moloţ ar fi în atenţia anchetatorilor pentru noi fapte, iniţial el fiind suspectat de abuz în serviciu, trafic şi cumpărare de influenţă, într-un dosar în care în 3 februarie 2014 a fost începută urmărirea penală in rem.
În urma percheziţiilor din 7 noiembrie, procurorii Direcţia Naţională Anticorupţie Alba au ridicat documente din biroul lui Moloţ, dar şi cel al vicepreşedintelui Tiberiu Ioan Balint. Atunci nicio persoană nu a fost dusă la audieri.
Potrivit DNA, dosarul vizează „suspiciuni de săvârşire, în perioada 2011-2014, a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie”.
Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara a declarat atunci că procurorii au ridicat din locuinţa sa „o sumă de bani”, „18 coli din care două pagini de ziar”, CV-ul unei persoane şi „un bileţel găsit într-un plic cu bani”.
Moloţ a spus atunci că procurorii l-au întrebat despre legăturile sale cu anumite firme, din care de unele societăţi ştia, de altele nu, precizând că a citit ulterior în presă că este vorba despre unele lucrări făcute „pe licitaţie” de Apa Prod, nu de Consiliul Judeţean, adăugând că nu ştie despre ce este vorba.
„E o societate care într-adevăr este în subordinea CJ, dar eu habar nu am când se face şi ce se face. E problema firmei şi responsabilitatea ei, nu am tangenţă cu licitaţiile respective. (…) Am citit comunicatul DNA şi pe cuvânt de onoare am aflat că este vorba despre o firmă care este a ginerelui meu sau e angajat el acolo. Suntem două familii diferite, fiecare cu afacerile lui, fără să mă intereseze cine şi ce contracte are”, a declarat Mircea Moloţ.
Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obţinute de Mediafax, în 31 octombrie, procurorii au extins urmărirea penală in rem în acest dosar, pentru „fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”.
Anchetatorii spun că, în 19 octombrie, Moloţ s-ar fi folosit de autoritatea dată de funcţia publică pe care o deţine, pentru direcţionarea unor fonduri guvernamentale către bugetul comunei Turdaş, în tranşe, contrar dispoziţiilor legale, „suma finală fiind condiţionată de modul în care alegătorii din comuna respectivă îşi vor exprima opţiunea de vot” la alegerile prezidenţiale.
Mai mult, tot în 31 octombrie a fost extinsă urmărirea penală in rem şi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. În cazul acestei fapte, procurorii au date că SC Viva Construct a executat lucrările de asfaltare în localitatea Aurel Vlaicu, deşi nu avea autorizaţie şi contract, plăţile fiind făcute ilegal.
De asemenea, conform altor documente ale anchetatorilor, obţinute tot de Mediafax, anchetatorii au găsit la percheziţiile făcute în biroul lui Moloţ de la Consiliul Județean Hunedoara un document clasificat ca secret de stat, nivel “secret”. Astfel, procurorii au extins urmărirea penală şi cu privire la săvârşirea infracţiunii de deţinerea fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2010-2014, Moloţ a participat la luarea deciziilor privind aprobarea capitolului bugetar al CJ Hunedoara privind reclama şi publicitatea, a dispus plăţi privind aceste servicii şi a semnat contracte de servicii de publicitate prin care firma administrată de fiica sa, Alexandra Moloţ, ar fi obţinut peste 990.00 de lei. Totodată, în documentele anchetatorilor se mai arată că administratorul SC Fabimar Prestcom l-ar fi ajutat pe Mircea Moloţ să ascundă conflictul de interese în care se afla prin prestarea de servicii de publicitate în favoarea CJ Hunedoara de către SC Capital News Media SRL şi SC Alexandra Tour SRL, ambele administrate de fiica lui Moloţ. Potrivit procurorilor, SC Fabimar Prestcom era doar un intermediar al celor două firme.
Astfel procurorii DNA Alba au stabilit că poate fi pusă în mişcare acţiunea penală în cazul lui Mircea Moloţ, pentru trafic de influenţă, luare de mită, instigare la spălare de bani, conflict de interese, deţinerea fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat şi fapta persoane care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
De asemenea, vicepreşedintele CJ Hunedoara Tiberiu Ioan Balint este suspectat de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la spălare de bani, iar Victor Arion, director general al SC Apa Prod SA Deva la data faptelor, de abuz în serviciu. Vasile Axinte, administrator şi acţionar al SC Viva Construct SRL, este acuzat de dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la spălare de bani, iar Mariana Frăţilescu, administrator al SC Fabimar Prestcom SRL, de complicitate la conflict de interese.
Mircea Ioan Moloţ este preşedintele PNL Hunedoara şi vicepreşedintele Biroului Politic Naţional al PNL. El este preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara din 2004, fiind la al treilea mandat consecutiv. Anterior, între 2000 şi 2004, Mircea Moloţ a fost viceprimar al municipiului Deva.
Citiți principiile noastre de moderare aici!