Prețul spot al aurului a crescut cu 1,6%, până la 2.220,89 dolari uncia la Bursa de la Singapore, iar în jurul orei 7:15 a reușit să coboare la 2.202,31 dolari, scrie AGERPRES.
În paralel, bursele asiatice şi Bursa de la New York au înregistrat noi creșteri, iar dolarul american s-a depreciat. Rezerva Federală americană a confirmat că există perspectivele pentru trei reduceri de dobândă, de câte un sfert de punct fiecare, în acest an.
De la mijlocul lunii februarie şi până în prezent, cotaţia aurului a crescut cu aproape 12%, pe fondul așteptărilor referitoare la o politică monetară americană mai relaxată, un mediu care în mod normal duce la deprecierea dolarului, dar generează un interes crescut pentru aur ca valoare de refugiu, în special în contextul accentuării riscurilor geopolitice. Reducerile de dobândă din partea Fed sunt favorabile metalului galben, care nu aduce venituri investitorilor, dar face mai puţin atractive alte plasamente.
Potrivit HotNews.ro, în ultimii 50 de ani, evoluția prețului aurului a fost profund marcată de fluctuațiile economice globale, fiind strâns legată de marile crize financiare și de schimbările în politica monetară la nivel mondial.
Situația geopolitică și de securitate este tot mai complicată, având în vedere războaiele din Ucraina și din Fâșia Gaza, la care se adaugă efectele inflației și ale politicilor monetare post-Covid, care își pun amprenta și valoarea la care e tranzacționat aurul.
Legat de distribuția stocurilor de aur de suprafață, ea reflectă o preferință clară pentru bijuterii, care reprezintă 37% din total, în timp ce rezervele băncilor centrale constituie 14% din aceste stocuri, potrivit datelor World Gold Council. Aceasta arată nu doar valoarea estetică a aurului, ci și rolul său ca instrument de politică monetară și rezervă de valoare.
În ceea ce privește rezervele de aur ale băncilor centrale, Statele Unite, Germania și Italia ocupă primele locuri în ceea ce privește cantitatea de aur deținută, reflectând puterea economică a acestor națiuni. România se plasează pe locul 37 în clasamentul global.
Trimite articolul
XUn moment bun ca tezaurul Romaniei sa fie returnat din Germania unde a fost predat de rusi.
Poate ni se da inapoi si aurul romanesc din Londra unde cica se afla in maxima siguranta…
95 de tone de aur fac cam 6 miliarde de euro – ori pentru suma asta nu merita niciun roman sa moara luptand aiurea contra rusilor stiind ca aurul este de fapt la Berlin.
Propun sa le stergem datoria rusilor asa cum am facut cu datoria Germaniei si sa mergem inante.
-
La cine crezi că ține vrăjeala asta, rusule? 😀
-
Voi sunteti prosti si nu stiti nimic decat ce vi se spune la TV dar te luminez din nou, sclavete: citeste acordul de pace din 11/11/1918 si vei vedea negru pe alb ca aurul rusesc sau romanesc a fost predat Germaniei in 2 transe in contul unei datorii de-a Rusiei. Pana si cantitatea este aceeasi.
Dar nu stiu de ce imi bat capul cu unii ca voi. Sunteti ceea ce tiganii catalogheaza ca rumani prosti si incep sa le dau dreptate.-
Refractar, conform DEX: 2. Fig. (Despre oameni, caractere etc.) Care refuză să se supună la ceva. Da! Suntem refractari, pentru că noi, “românii proști” cum ne faci, refuzăm să fim din nou bătaia de joc a rușilor. Sclaveți nu mai suntem, am fost cât eram sub bocanc rusesc. Ruie musule!
-
În acordul de la Compiègne scrie că rusia și România își pot lua înapoi aur dacă a fost cedat sau luat de nemți. Nu scrie nicio cantitate și nu scrie că fusese predat Germaniei tezaurul României, și nici vorbă de datorii. Ce datorii între două părți care erau încă beligerante? Lol! Un fel de… Azi trimite un tanc cu care îl atacă, dar mai trimite și 50 de lei să nu îl treacă la caietul cu datorii? Ca să nu mai vorbim că și dacă aberațiile tale ar fi adevărate, de ce ar plăti rușii două tranșe cu banii noștri? Un fel de “mi-ai dat bani împrumut, dar i-am băgat la păcănele deci nu mi-i mai cere, mergi sa faci scandal la localul de păcănele că nu-s eu de vină că i-am băgat”.
-
-
Atât știu cei ca tine. Să atace lingvistic într-un mod ridicol de limitat, dezvăluind orizontul îngust ce vă definește.
-
Deci el te face doar rus și îți zice că nu îți ține vrăjeala, iar tu îl înjuri de 3 ori sub alt nume în timp ce te plângi că “te atacă lingvistic”. 😀 Ce tipic pentru ruși! 😀
-
-
Este normal … o balansare istorică !
Chiar cai sus vorba aia 🙂