Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Achim Irimescu a declarat că, cel mai probabil, carnea va fi următorul produs care va beneficia de un TVA redus. Totuși, această decizie va depinde și de succesul pe care această măsură îl va avea în domeniul pâinii. La finalul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA-ului la pâine la 9 la sută. Astfel, de la 1 septembrie, pâinea din magazine a fost mai ieftină. Impactul negativ al acestei măsuri a fost compensat de creșterea accizelor la alcool și de introducerea accizelor la bunuri de lux.
Irimescu a mai declarat că analiza Ministerului Agriculturii a descoperit două probleme – importurile reale și nereale, respectiv producția la negru din țară.
„Din cifrele noastre reiese că situaţia este destul de gravă. După creşterea TVA la 24% subit au dispărut zeci de mii de tone de carne şi produse de carne, care cel mai probabil s-au dus în economia subterană. Circa 71.000 de tone de carne de porc au dispărut în economia subterană în 2011-2012″, a explicat Irimescu.
Conform datelor ministerului, evaziunea pe TVA din domeniul cărnii și produselor din carnea fost de 230 milioane de euro în 2011.
Citiți principiile noastre de moderare aici!